2011-02-16 10:07:17

4. tjedan psihologije u Hrvatskoj

Tjedan psihologije u Hrvatskoj, nakon uspješnih prethodno organiziranih Tjedana kreće dalje. I 4. tjedan psihologije u Hrvatskoj organizira Hrvatsko psihološko društvo s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti s pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice, a kroz vrlo široki spektar djelatnosti koje će se tijekom tog tjedna događati diljem Hrvatske.

Zašto baš tjedan od 14 - 20. veljače? Zbog toga jer u tom tjednu pada 20. veljače, dan kada je 1953.godine utemeljeno Hrvatsko psihološko društvo.
Jedan od važnih ciljeva ovog događanja jest razotkrivanje mita da samo osobe s ozbiljnim poremećajima mentalnog zdravlja posjećuju psihologe što je, na žalost, veoma često stereotipno gledanje na psihologiju i posao psihologa. Nasuprot ovakvom mišljenje, cilj nam je pokazati svu širinu posla psihologa kroz različite vidove primjene struke u zajednici te kroz rad s potpuno zdravim pojedincima i skupinama. Naravno, činjenica je da se dio psihologa bavi kliničkom praksom i radi s ljudima s psihičkim poteškoćama. Ali, isto tako, moramo se složiti da je vrijeme za pokušaj promjene javne percepcije naše struke kao isključivo kliničke te isto tako za pokušaj jasnijeg pozicioniranja naše struke u odnosu na druge profesije koje se bave mentalnim zdravljem.
Hrvatsko psihološko društvo sa svojim stručnim sekcijama te u uskoj suradnji s županijskim društvima psihologa poziva sve kolegice i kolege da se uključe u obilježavanje Tjedna psihologije u Hrvatskoj.

Navodimo neke prijedloge i ideje:

Otvoreni dani na fakultetima, školama, dječjim vrtićima, centrima za socijalnu skrb, domovima za starije osobe, obiteljskim centrima, savjetovalištima, različitim institucijama i tvrtkama kao i kroz privatnu psihološku djelatnost.  Mogu se organizirati demonstracije i radionice iz različitih područja primijenjene psihologije organizirane za javnost i uz prisutnost medija. Posjeti i predavanja psihologa u dječjim vrtićima i u osnovnim i srednjim školama, veleučilištima i sveučilištima. Moguće je organizirati kratki kviz o zanimljivostima iz psihologije ili likovne radionice na temu psihologije uz podjelu simboličnih nagrada za najbolje radove. Javna predavanja u zajednici koja široj publici prenijeti neka znanja i zanimljivosti iz psihologijske znanosti i struke Sudjelovanja psihologa u kontaktnim radio i tv-emisijama u kojima građani mogu postavljati pitanja i odmah dobiti odgovore. Izložbe likovnih radova djece na temu psihologije Projekcije filmova čija je tematika vezana uz psihologiju Izložbe knjiga s psihološkom tematikom, predstavljanje novih knjiga i časopisa iz psihologije.

Gdje održati događanje?

Raspitajte se koji bi prostor u lokalnoj zajednici bio najpogodniji za održavanje predavanja, projekcija, radionica ili izložbe (rezervirajte prostor unaprijed). Razmislite o organizaciji događanja na javnim mjestima (kao što su parkovi, trgovi ili trgovački centri). Dogovorite posjet nekoj istraživačkoj ustanovi, institutu, fakultetu – moguće je organizirati tzv. Dane otvorenih vrata…

Kako osigurati sredstva za organizaciju Tjedna psihologije?

Donacije ne moraju biti novčane. Dvorana za predavanje može biti iznajmljena besplatno, također i fotokopiranje materijala vezanih uz Tjedan psihologije Potražite sponzore koji će pokriti troškove organiziranja. To mogu biti grad i županije, farmaceutske tvrtke, privatne ljekarne, lokalne poslovne tvrtke i sl.

Kako oglašavati događanja u Tjednu psihologije?

Hrvatsko psihološko društvo tiska materijale kojim najavljuje Tjedan psihologije i njegove glavne teme te ga šalje svima koji bi mogli obilježiti i pratiti, sve događaje koje se planiraju i događaju prati u svojim medijima te prije svega na web-stranici Svi koji planiraju nešto organizirati obvezno javljaju mailom na HPD koji obavijest postavlja u posebno predviđeni prostor na web stranici Podijelite letke (ili tiskajte manje plakate) s rasporedom događanja u domovima umirovljenika, knjižnicama, školama, čitaonicama, zdravstvenim ustanovama, centrima za socijalnu skrb, savjetovalištima… Kontaktirajte lokalne medije i osigurajte besplatni prostor za oglašavanje. Sastavite adresar medija (novine, časopisi, radiopostaje, televizije, web-portali) nekoliko tjedana prije Tjedna psihologije i na te adrese uputite priopćenje za javnost i poziv na press konferenciju te odaberite najpogodniju osobu za odnose s javnošću.

Koje teme mogu biti zanimljive široj javnosti?

Prijedlog je da za ovaj Tjedan psihologije u Hrvatskoj istaknemo neku užu, društveno zanimljivu i aktualnu temu o čemu ćemo dodatno informirati. Ali to ne isključuje ostale sadržaje koji nisu vezani za glavnu temu Tjedna Sve teme su dobrodošle kao i sav široki spektar mogućnosti s kojima se možemo predstaviti javnosti, široj zajednici, zainteresiranim skupinama.

Pozivamo vas na suradnju, krenimo zajedno u predstavljanje struke javnosti, dostavite nam svoje ideje, navedite vrijeme i mjesto održavanja događanja u vašoj sredini kako bismo sastavili jedinstveni raspored događanja u cijeloj Hrvatskoj. Pridružite nam se i od 14. do 20. veljače, 2011. organizirajmo 4. Tjedan psihologije u Hrvatskoj.

Program Tjedna psihoologije u Hrvatskoj

 

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Hrvatskog psihološkog društva.


www.skole.hr