2011-03-25 15:47:22

Laboratorij slave

Laboratorij slave je natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti. Traže se osobe koje svoj entuzijazam za znanost i tehnologiju mogu podijeliti sa širom javnošću. Kandidati imaju 3 minute za izlaganje o znanstvenoj temi po vlastitom izboru.

Laboratorij slave u Hrvatskoj organiziraju Festival znanosti i British Council u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama. Natjecanje se organizira uz financijsku potporu i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

U natjecanju mogu sudjelovati osobe od 18 do 35 godina starosti koje pripadaju u jednu od navedenih kategorija:

Studenti dodiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija prirodnih znanosti, matematike, medicine i tehničkih predmeta. Predavači znanstvenih i tehničkih predmeta, uključujući profesore znanstvenih predmeta. Osobe koje rade na primjeni znanosti, tehnologije ili matematike, naprimjer službenici u patentnim uredima, statističari, računalni tehničari, konzultanti u industriji. Osobe koje rade na primjeni znanosti, matematike ili tehnologije u industriji ili poslovanju. Osobe koje rade na primjeni znanosti, matematike ili tehnologije u vojsci ili vladinim tijelima. U natjecanju ne mogu sudjelovati: Osobe zadužene za medije i odnose s javnošću u znanstvenim institucijama. Umjetnici koji se bave znanstvenim temama i tehnologijom. Novinari i radio/tv komentatori koji se profesionalno bave popularizacijom znanosti.

Kriteriji prema kojima će se natjecatelji ocjenjivati su:

sadržaj jasnoća i karizma.

Sadržaj bi trebao biti adekvatno odabran i znanstveno točan. Ako o temi koja se iznosi postoji među znanstvenicima određena polemika ili dvojba, prezentacija bi se trebala i na to osvrnuti.
Jasnoća u komuniciranju ideje ili teme od temeljne je važnosti. Koliko god jednostavna ili složena tema koja se izlaže, publika bi je na kraju trebala dobro razumjeti. Ključno pitanje pritom je sljedeće: Mogu li slušatelji objasniti sadržaj nekome drugome?
Laboratorij slave od natjecatelja traži i tu teško opisivu, ali nepogrešivu kvalitetu: karizmu. Pobjednik natjecanja bit će onaj koji znanost predstavi na uzbudljiv i fascinantan način, onaj koji zna podijeliti s drugima ne samo znanje nego i strast prema njemu.

Izlaganje Za prednatjecanje je potrebno pripremiti 2 izlaganja na 2 različite teme na hrvatskom jeziku Izlaganja ne smiju trajati više od 3 minute Nije dopušteno korištenje programa Power Point Od pomagala se mogu koristiti samo ona koja natjecatelji mogu sami postaviti na pozornici u roku od jedne minute. Stručni žiri

U žiriju će se nalaziti do četiri osobe koje će ocjenjivati natjecatelje i odlučivati o tome tko ide u drugi krug. Bit će to znanstvenici, inženjeri, televizijski ili radio voditelji, producenti te voditelji znanstvenih programa i promotori znanosti.

Struktura i raspored programa

Prednatjecanja će se održati prema sljedećem rasporedu:

Četvrtak, 7. travnja 2011., 13h Osijek, Rektorat Sveučilišta J.J. Strossmayera Utorak, 12. travnja 2011., 16h Split, Kinoteka Zlatna Vrata, Pučko otvoreno učilište Četvrtak, 14. travnja 2011., 17h Zagreb, British Council, Ilica 12.

Program natjecanja sastoji se od dva kruga, prema načelu eliminacije. Nakon drugog kruga žiri postavlja pitanja i daje povratnu informaciju kandidatu.

Program usavršavanja

Za sve finaliste prednatjecanja bit će organiziran nagradni vikend-program usavršavanja koji obuhvaća rad s medijima, prezentacije uživo te rad pred kamerom. Program je predviđen za srijedu 27. i četvrtak 28. travnja 2011.

Završno natjecanje

Četvero prvoplasiranih iz svakog prednatjecanja sučelit će se u završnom natjecanju koje će se održati u Zagrebu, u petak, 6. svibnja 2011.

Nagrade

Svi finalisti završnog natjecanja osvajaju vikend-program usavršavanja i druge vrijedne nagrade.
Pobjednik završnog natjecanja osvaja i putovanje u Veliku Britaniju te sudjelovanje u međunarodnom Laboratoriju slave na Festivalu znanosti u Cheltenhamu u lipnju 2011.

Prijavnica za natjecanje nalazi se na http://www.britishcouncil.org/croatia. Više informacija može se dobiti upitom na adresu laboratorijslave@britishcouncil.hr.


www.skole.hr