2012-06-19 14:44:49

Obilježavanje 2011. godine kao Međunarodne godine šuma u III. osnovnoj školi Čakovec

Kao što smo već pisali, dosadašnjim pobjednicima i članovima Kluba najskockanijih ponuđena je mogućnost sudjelovanja u natjecanju „Skockajte web!“ i to putem posebnog zadatka koji je uključivao obradu teme o Međunarodnoj godini šuma.

Ovog vam puta predstavljamo na koji način su učenici i nastavnici III. osnovne škole Čakovec ispunili taj posebni zadatak. Oni nisu dugo razmišljali oko toga hoće li se uključiti u naše natjecanje. Naime, obilježavanje 2011. godine kao Međunarodne godine šuma započeli su još u studenom 2010. godine kada su zajedno sa udrugom „Kneja“ proveli „Akciju - 1000 stabala“. Akcija je uključivala pošumljavanje u Knejinom edukativnom centru u selu Črečan. Zapravo se radilo o terenskoj nastavi iz prirode za učenike šestih i sedmih razreda. U ovu aktivnost su osim učenika bili uključeni i njihovi roditelji, učiteljice Sanja Janušić i Nataša Boj, aktivisti udruge Kneja te predstavnici Šumarije iz Varaždina.

Zanimljivo je da se u školi već niz desetljeća provodi i akcija prikupljanja starog papira i to dva puta godišnje. Povodom Međunarodne godine šuma škola se dodatno aktivirala oko prikupljanja papira te su se svi učenici škole i razrednici, školski knjižničar, domar škole, spremačice, roditelji, djedovi i bake uključili u projekt „Zeleni korak“. To je nagradni projekt kojeg je podržalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Sama akcija trajala je oko 2 školska sata, a vodila ju je Elizabeta Haček, školska psihologinja.

Nadalje, u školskoj godini 2010./2011. u školi započinje projekt "U4ENERGY" -"Otpad nije smeće" kojem je bio cilj potaknuti učenike na prikupljanje različitih vrsta otpada i donošenje istog u školu. U projektu su sudjelovali svi učenici i razrednici te roditelji, a vodila ga je Nataša Boj, učiteljica informatike. Tijekom projekta učenici osmih razreda su istražili štetnost različitih vrsta otpada na okoliš i zdravlje ljudi, napravili prezentacije i plakate, a projekt se nastavio i u ovoj školskoj godini.

Akcijom "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" svi učenici i razrednici su prikupili 2000 kg plastičnih čepova koje su donirali Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca, a pomaganje Udruzi i prikupljanje čepova se nastavlja i dalje.

Tijekom radionice "Ekološki otisak", u kojoj je sudjelovala grupa učenika 7. i 8. razreda, istraživalo se koliko se „gazi“ Hrvatska i svijet na temelju upitnika o ekološkom otisku te se poticalo na mijenjanje ustaljenih loših navika koje povećavaju naš eko otisak.

Aktivnosti u sklopu nastave

Nastavnici su kroz razne nastavne predmete s učenicima provodili niz aktivnosti na zadanu temu. Tako su se aktivnosti odvijale u sklopu nastave hrvatskog jezika, engleskog jezika, matematike, njemačkog jezika, vjeronauka, povijesi, geografije, glazbene kulture i informatike .

Na satu hrvatskoga jezika učenici 7. a i 7. b razreda promišljali su o šumi i prirodi, te povezanosti čovjeka i prirode kroz četiri godišnja doba. Svoja razmišljanja i osjećaje pokušali su izreći u kratkim lirskim minijaturama. Svoje su stihove potom povezali s glazbom i slikom te je tako nastao slikokaz "Opjevana šuma". Voditelji aktivnosti su bile učiteljice Tihana Preksavec i knjižničar Dražen Ružić, a za izradu slikokaza potrošena su 4 školska sata.

Na satu engleskog jezika učenici petih razreda su raspoznavali lišće i drveće u šumi te naučili njihove nazive na engleskome jeziku. Ponovili su i nazive životinja koje žive u šumi. Sve su to uobličili u osmosmjerke i zagonetke. Učenici sedmih razreda su pak na satu informatike napravili osmosmjerke u Ms Wordu i tako ujedno ponovili izradu tablica.

Na satovima informatike i matematike, učenici osmih razreda su se bavili istraživanjem podataka na Internetu – u čijem su vlasništvu šume u RH, o godišnjem prirastu šuma, drvnoj zalihi, šume prema vrstama dveća, istražili su što je to ETAT i tražili su zanimljivosti o šumama u RH. Nakon što su pronašli podatke, u Excelu su izradili proračune i grafički su prikazali određene podatke, a zatim su sve to zajedno sa zanimljivostima i svojim porukama uvrstili u prezentacije. Za to su potrošili 4 školska sata, a kroz nastavu su ih vodili Ksenija Gačal, učiteljica matematike i Nataša Boj, učiteljica informatike.

Tijekom nastave matematike učenici 7. razreda određivali su visinu stabla pomoću Talesove metode. Nakon kratkog teorijskog dijela učenici su dobili za zadatak izmjeriti visine nekih stabala u okolici škole pomoću Talesove metode. Mjerenja su izvršena 2 puta, a dobiveni rezultati iskazani su crtežima i proračunom koji je nakon mjerenja izvršen u učionici. Ova aktivnost trajala je 4 školska sata, a vodio ju je Ivan Malašić, učitelj matematike.

Učenici šestih razreda su proučavali mitove i legende u kojima se spominju šume i šumski svijet te su se na temelju toga nastojali literarno i likovno izraziti. Nakon toga su radove uz pomoć učitelja njemačkog jezika prevodili na njemački. Za upoznavanje legenda i mitova učenici su odvojili 4 školska sata, a kroz taj zanimljivi svijet vodili su ih Melita Vinković, učiteljica hrvatskog jezika i Nikola Pongrac, učitelj njemačkog jezika.

U vjeronaučnoj radionici učenici su se prisjetili stvaranja svijeta i trećeg dana kada je Bog stvorio biljni svijet. Razgovarajući shvatili su da je Bog stavio stablo spoznaje dobra i zla u Edenski vrt kako bi Adamu i Evi dao izbor da se svojom slobodom voljom odluče poslušati ili ne. Zatim su krenuli u izradu stabla spoznaje dobra i zla (plakat) kojim su željeli probuditi i izgraditi svijest o čovjekovoj odgovornosti za sve stvoreno, posebno šume. Time su se bavili 4 školska sata uz pomoć Katarine Pahek Čajić, vjeroučiteljice i Klaudine Mumić, voditeljice eko skupine.

Učenici su u okviru nastave povijesti i informatike istraživali podatke na Internetu vezane uz povijest šumarstva na našim prostorima. Proučili su propis o šumarstvu koji datira još iz 1769. godine, bavili su se poviješću šumskih rasadnika te istraživali povijest šumarstva u Međimurju. Na temelju pronađenih informacija izradili su plakat i kviz u programu Hotpotatoes. Za sve aktivnosti učenicima 8. razreda bilo je potrebno 4 školska sata, a usmjeravali su ih učiteljica povijesti Marija Blažić te učiteljica informatike Nataša Boj.

Kviz u programu Hotpotatoes su napravili i učenici 7. razreda i to u vezi rasprostranjenosti šuma po kontinentima.

Tijekom nastave glazbene kulture učenici 5. razreda su oponašali zvukove vjetra i kiše, po sluhu obrađivali pjesme i slušali skladbe. Učenici su dobili zadatak i da uz poticaj glazbe nacrtaju šumu u ljetnoj oluji. Kroz svijet glazbe učenike je 4 školska sata vodila ućiteljica glazbene kulture Marina Korunek.

Osmoza drveta bila je tema projektne nastave iz fizike i kemije za učenike sedmih razreda, a učenicima je pomagala učiteljica Jelisava Živković.

Na webu škole nalazi se prezentacija u kojoj je predstavljen projekt te kviz vezan uz temu projekta.

 

Razredna nastava
 

U okviru razredne nastave voditelj Šumarije, ispostave Čakovec, gospodin Horvat, održao je vrlo zanimljivo predavanje o šumama, nakon kojeg su učenici postavljali pitanja. Predavanje je trajalo 80 minuta, nakon toga su učenici zajedno sa svojim učiteljicama razgovarali o samome predavanju, a potom su se bavili različitim aktivnostima (crtanje, pjevanje, izrada eko igračaka od šumskih plodova i sl.) vezanim uz šumski biljni i životinjski svijet.

Valja spomenuti i to da je održana terenska nastava prirode tijekom koje su učenici promatrali vrste drveća zastupljenih u kontinentalnoj listopadnoj šumi te im mjerili opseg debla, radili otiske kore, promatrali listove te izgled krošnje i sakupljali plodove. Realizacija je trajala 4 školska sata. Nositelji projekta bio je 6.a i 6.b razred, a voditeljica: Sanja Janušić, učiteljica prirode i biologije.

Temu „Šume za ljude“ povodom Međunarodne godine šuma obradili smo kroz sve nastavne predmete  na integriranom nastavnom danu 27.09.2011.  i to u predmetnoj i razrednoj nastavi.

Kao rezultat svih aktivnosti koje su u III. osnovnoj školi Čakovec održane povodom Međunarodne godine šuma, nastali su zanimljivi web sadržaji koje možete pogledati ovdje.

Učenici i nastavnici III. osnovne škole Čakovec i dalje će raditi na opisanim i sličnim projektima.

 


www.skole.hr