2013-04-05 17:21:44

Održana radionica za nositelje promjena u pilot školama uključenim u projekt Open Discovery Space u Hrvatskoj

U utorak, 2. travnja 2013. godine održana je radionica za nastavnike koji su preuzeli uloge nositelja promjena u svojim školama uključenim u pilot fazu projekta Open Discovery Space (ODS). Time je započela faza provedbe pilot projekata sa školama koja će trajati do kraja sljedeće školske godine.

Podsjetimo se, glavni cilj projekta Open Discovery Space, čiji je jedan od partnera i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, je poticanje usvajanja, razmjene i korištenja već postojećih digitalnih nastavnih materijala kreiranih zahvaljujući nacionalnim inicijativama i financiranju iz fondova Europske Unije. Pilot škole uključene u ODS projekt upravo će prve krenuti sa monitoriranim korištenjem digitalnih obrazovnih sadržaja u nastavi. Tako će implementacija digitalnih obrazovnih sadržaja i primjena inovativnih nastavnih aktivnosti potpomognutih IKT-om biti praćene i evaluirane u školama uključenim u pilotiranje u ODS projektu, a na temelju dobivenih rezultata, razvijat će se novi modeli primjene digitalnih obrazovnih sadržaja.

U prvoj fazi pilot projekata sa školama uključeno je 9 hrvatskih škola (osnovne i srednje škole). Svaka škola je odabrala nastavnika koji je dobio ulogu nositelja promjena u svojoj školi i predstavlja koordinatora za aktivnosti ODS projekta u svojoj školi.

Početak aktivnosti u pilot fazi ODS projekta obilježila je radionica koju je CARNet organizirao za nositelje promjena u pilot školama. Cilj radionice bio je upoznati nositelje promjena s ODS projektom i aktivnostima koje će se provoditi u pilot školama te ih pripremiti za izradu akcijskog plana škole i njegovu provedbu. Polaznici radionice imali su prilike upoznati se s nekoliko Web 2.0 alata za suradničko i projektno učenje te su se upoznali s društvenom platformom za učenje - Edmodo, namjenjenoj za suradnju nastavnika , učenika i roditelja. Jedan od ciljeva radionice bilo je i međusobno povezivanje nastavnika i njihovih škola za suradnju u pilot fazi projekta te razmjena bogatih iskustava ovih inovativnih nastavnika u korištenju IKT-a u nastavi.

U sljedećoj fazi pilotiranja koja započnje s početkom školske godine 2013/2014, u projekt će biti uključeno novih 24 škola.

Više informacija o održanoj radionici kao i komentari nastavnika – nositelja promjena u pilot školima dostupni su na blogu.


www.skole.hr