2013-04-30 09:44:44

Sigurniji Internet za djecu i mlade

Završen je natječaj "Sigurniji Internet za djecu i mlade" u koji su se pojedinci i škole mogli uključiti izradom multimedijskih radova (postera, animacija, videozapisa, prezentacija, igara i slično) kojima svoje vršnjake upozoravaju na moguće opasnosti na Internetu i daju im savjete kako ih izbjeći.

U ovogodišnju nacionalnu kampanju "Sigurniji Internet za djecu i mlade" bilo je direktno uključeno oko 6.000 sudionika, a indirektno njih 80.000. Objavljeni su digitalni obrazovni materijali u obliku priručnika za djecu, roditelje i učitelje, društvenih i računalnih igara, postera, prezentacija, priprema za nastavu, metodičkog priručnika „Kako poučavati primjereno, odgovorno i sigurno korištenje Interneta“, a održan je i niz predavanja i radionica.

Na natječaj je pristiglo 1.016 radova na kojim je radilo 1.835 učenika, od kojih najmlađi ima šest, a najstariji 18 godina. Kroz rad ih je vodilo 57 učitelja i nastavnika iz 76 osnovnih i sedam srednjih škola, jednog dječjeg vrtića i dva SOS Dječja sela.

Radovi su rađeni različitim programima pa je sloboda odabira oblika multimedijskog sadržaja i računalnog programa za njegovu izradu učenicima omogućila da pokažu svoje znanje o sigurnosti na najbolji mogući način. Multimedijski radovi napravljeni su u obliku videozapisa, animacija, stripova, glogstera, prezentacija, kvizova, igara, a neki i korištenjem programskih jezika Kodu i Logo.

Posebno se istaklo 160 najboljih radova te 406 istaknutih radova čiji su autori na najbolji način oblikovali savjete za vršnjake, primjerima pokazali kako se snaći u neugodnim i opasnim situacijama na Internetu te pokazali izvrsno snalaženje pri korištenju računala.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pružala je potporu natječaju te osigurala vrijednu nagradu za školu iz koje je pristiglo najviše radova i u kojoj se najviše učitelja uključilo u ovu nacionalnu kampanju. To je OŠ „Mladost“ iz Osijeka kojoj još jednom čestitamo na postignutom uspjehu.

Na izložbi su sudjelovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za mobilnost, predstavnica Ureda Pravobraniteljice za djecu, te kolege iz HAKOM-a i predstavnici CARNeta kao sudionici i sponzori nacionalne kampanje „Sigurniji Internet za djecu i mlade“.

Više o izložbi i pristiglim radovima te rezultatima natječaja saznajte na stranici
http://ucitelji.org/Sigurnijiinternet/Sigurnijiinternet2013/Izlo%C5%BEba2013.aspx


www.skole.hr