2013-09-02 11:05:24

Ministar Željko Jovanović uputio pismo svim zaposlenicima škola u povodu početka nastave

Dragi učitelji, nastavnici, profesori, ravnatelji, stručni suradnici, odgajatelji, veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas na početku nove školske godine sa željom da bude prepuna uspjeha. Iza nas je godina u kojoj je odrađen golemi posao, učenici su po prvi put u srednje škole upisani elektroničkim putem, eksperimentalno je u nekoliko škola uveden građanski odgoj dok se u svim školama započelo s  izvođenjem Zdravstvenog odgoja.

Hvala vam što ste svojim konstruktivnim prijedlozima pridonijeli tome da program zdravstvenog odgoja koji će se nastaviti provoditi i u novoj školskoj godini bude još bolji.

Kao ministru i liječniku taj mi je program iznimno važan jer je on temelj prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. Kvaliteta života puno je više od životnog standarda i u svojoj bazi počinje sa slobodom, a jedina prava ideja slobode jest sloboda od straha. Strah raste u neznanju, a jedan od najvećih strahova sigurno je strah od bolesti. Prema tome, odgoj i obrazovanje za zdravlje u našim školama je borba za čovjeka koji će znanjem i vještinama, vrijednostima i stavovima upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu. Bez osobne slobode svakog pojedinca nema ni slobode društva. Teme koje se obrađuju kroz zdravstveni i građanski odgoj sigurno će rezultirati i smanjenjem nasilja u školama kojemu ste posljednjih godina, nažalost, i vi bili izloženi. Djecu moramo naučiti da budu tolerantniji jedni prema drugima, da sutra budu bolji roditelji. Jednako tako oba će programa pomoći i njihovim roditeljima u osvješćivanju njihove roditeljske uloge. To će pridonijeti i u unapređenju položaja učitelja i nastavnika u društvu, jer će ih i učenici i roditelji više uvažavati.

Godina koja je pred nama bit će prepuna izazova jer nas očekuju velike promjene. Sredinom rujna u javnu raspravu bit će upućena Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti. Očekujem da ćete kao profesionalci koji vrijedno i odgovorno rade s djecom i mladima, svojim prijedlozima pomoći da dobijemo dokument koji će biti na ponos svima.
Želim vam puno uspjeha u radu! Neka u vašim školama učenici  usvajaju znanja i vrijednosne stavove iz kojih će proizaći kompetencije koje će im kasnije omogućiti upis na željene fakultete i dobra radna mjesta.

dr. sc. Željko Jovanović

 

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.


www.skole.hr