2013-09-02 15:24:37

Poštujte naše znakove 2013.

U sklopu akcije Poštujte naše znakove danas, 2. rujna u Ravnateljstvu policije je održana konferencija za medije. Riječ je o preventivnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova koja se uspješno provodi od 1995. godine, a posljednjih pet godina bilježi pozitivan trend.

Na konferenciji je istaknuto kako se bilježi smanjenje svih statističkih pokazatelja pa je tako u prvih sedam mjeseci ove godine evidentirano 19 401 prometna nesreća u kojima su nastradale 6 134 osobe, od kojih je 163 smrtno stradalo.

Uz zabilježeno smanjenje broja stradalih u prometu, posebno zabrinjava podatak na području smrtnog stradavanja djece.

Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 192 djece, a ozlijeđeno ih je 15 761. Valja istaknuti smanjenje broja najtežih stradavanja, pogotovo kada je riječ o djeci, ali zabrinjava nešto drugo.

Struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama, bitno se promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Najviše zabrinjava podatak da djeca putnici najčešće stradavaju u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Naime, policijski službenici pojačat će nadzor prometa te će se kaznom od 500 kuna kažnjavati svi nesavjesni roditelji.

Kako bi ova preventivna akcija nastavila bilježiti smanjenje negativne statistike, najavljen je čitav niz akcija.

Predstavnici tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet pregledali su prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola.

Tijekom rujna, policijski službenici održat će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Učenicima će se  podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci s likom Šegrta Hlapića.

Policijski službenici će biti nazočni i na  prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

 

Vijest je izvorno objavljena na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.


www.skole.hr