2013-10-01 15:28:42

Pokrenute “Europske škole za živući planet”

Dvije hrvatske škole sudjelovat će ove školske godine u međunarodnoj školskoj ekološkoj inicijativi “Europske škole za živući planet”, pokrenutoj od strane Svjetskog fonda za prirodu i Zaklade ERSTE. Protekli tjedan u Austriji se održalo inicijalno događanje, gdje su se okupila 33 učenika i nastavnika iz Hrvatske i još deset europskih zemalja na jednotjednoj akademiji jugoistočno od Beča. Kroz radionice i vanjske aktivnosti dobili su mnoštvo informacija o prirodi i očuvanju okoliša, nakon čega će do kraja školske godine realizirati individualne eko - projekte. Zajedničke prekogranične eko-akcije u svim zemljama sudionicama formirat će osnovno geslo inicijative.

„Već šest godina zaredom ova inicijativa povezuje učenike i nastavnike iz različitih zemalja i kultura” kaže Barbara Tauscher, voditeljica WWF Austrija ekološkog edukacijskog programa. „Veselimo se vidjeti koje će se sjajne ideje realizirati tijekom ovogodišnjeg ciklusa.”  U prošloj godini pokrenule su se mnoge sjajne aktivnosti, kao što su “učenici-uče-učenike” kampanje, izložbe, kazališne predstave, ulična događanja I dani recikliranja zajedno sa gradskim vlastima.

33-člani tim sastavljen od učenika i nastavnika iz Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine sudjelovao je na jednotjednoj akademiji održanoj u gradu Illmitz u austrijskoj Seewinkel regiji od 27. rujna do 2. listopada 2013. Kroz radionice i vanjske aktivnosti eko pedagozi iz WWf-a i različiti stručnjaci za očuvanje prirode predstavili su učenicima od 12 do 17 godina starosti i njihovim nastavnicima projektne teme  „Dunav – europska linija života” i „Ekološki otisak – globalne posljedice potrošnje“. Projekt menadžment, tim bilding i odnosi s javnošću također su bili na programu. „Osnovni fokus cijele inicijative je na stvaranju „Aktivnih građana“, istaknula je Tauscher. „Želimo pokazati učenicima mogućnosti aktiviranja, izražavanja njihovog mišljenja u javnosti i motivirati ih da podzmu korake.”

Do kraja školske godine učenici će imati vremena razviti i provesti vlastite projekte očuvanja okoliša. Ideje i realizacija projekata u potpunosti je bazirana na učeničkoj kreativnosti. Aktivnosti mogu biti različite, od uličnog teatra i izložbi do novinskih članaka i akcija u školama. Razvoj projekata očuvanja okoliša može se pratiti na javno dostupnom interaktivnom blogu http://schools.foralivingplanet.eu. Tamo će učenici voditi projektne dnevnike, stavljati fotografije i videa o svojim projektima i razmjenjivati iskustva. Učenici, nastavnici i svi ostali posjetitelji stranica mogu komentirati svaku projektnu aktivnost.

U lipnju 2014. učenici i nastavnici  ponovo će se okupiti u Rumunjskoj na završnom događaju. Tamo će prezentirati svoje aktivnosti očuvanja prirode, podjeliti iskustva i razviti ideje za zajedničku prekograničnu eko-akciju u jesen 2014.

„Inicijativa ‚Europske škole za živući planet‘ nudi vrlo važan dodatak našim prekograničnim edukacijskim projektima. Iznimno smo sretni da naša skupina mladih ljudi kreativno uključenih u budućnost našeg okoliša i jednoj međunarodnoj razmjeni, postaje sve veća svake godine“, ističe Doraja Eberle, predsjednica uprave Zaklade ERSTE.

Više informacija o projektu „Europske škole za živući planet“ moguće je pronaći na http://www.wwf.at/esfalp i http://schools.foralivingplanet.eu.


www.skole.hr