2013-11-11 13:13:16

Održan treći međunarodni sastanak partnerskih timova projekta ECOLAV u Glasgowu

Glasgow Clyde College Anniesland Campus bio je domaćin trećeg međunarodnog sastanka partnerskih timova projekta ECOLAV. Sastanak se održao 3. i 4. listopada 2013.godine. Prvog dana sastanka partneri su imali priliku poslušati niz prezentacija vezanih za integraciju kompetencija zaštite prirode u strukovno obrazovanje. 

Jim Brown prezentirao je udrugu škotskih koledža Energy Skills Partnership, čiji je cilj uspostava sustava koledža koji će u pravo vrijeme i na pravom mjestu educirati za ciljane vještine potrebne energetskom sektoru. Na taj bi se način ubrzao ekonomski razvoj Škotske te povećala mogućnosti zapošljavanja.

Jim Anderson s Glasgow Clyde College Anniesland Campusa dao je pregled Europskog sustava kreditnih bodova za strukovno obrazovanje i osposobljavanje ECVET. Kenneth Stevenson s Glasgow Clyde College Anniesland Campusa prezentirao je specifične ishode učenja vezane za energetske vještine. Ove se vještine prema škotskom kvalifikacijskom okviru nalaze na 6. razini dok su prema europskom kvalifikacijskom okviru smještene na 4. razinu.

Domaćini su za  partnere organizirali obilazak koledža. Partneri su bili oduševljeni opremom i načinom rada studenata u brojnim radionicama koje pokrivaju područja različitih struka među kojima su građevinarstvo, automehanika, strojarstvo, elektronika, gradnja glazbenih instrumenata, ples, primijenjena umjetnost i hortikultura. Također su bili impresivni dokazi sjajne suradnje koledža i poslodavaca uključujući jednogodišnje stručno usavršavanje zaposlenika lokalnih poslodavaca i nabavu skupocjenih strojeva.

Svi su partneri sudjelovali u otvorenoj diskusiji o kompetencijama koje su potrebne energetskom i općenito sektoru očuvanja prirode. Prvi dan sastanka završio je kratkim izvještajem o aktivnostima u proteklom razdoblju te diskusijom o budućim aktivnostima koje trebaju biti usmjerene na ostvarivanje definiranih rezultata projekta.

Drugi dan sastanka partneri su posjetili sjedište Scottish and Southern Energy (SSE), tvrtke koja se bavi proizvodnjom, prijenosom i distribucijom električne energije i plina. Partneri su kroz interaktivnu izložbu imali priliku saznati važne informacije ali i iskušati simulacije različitih oblika obnovljivih izvora energije, te načina štednje energije. Također su imali prilike razgledati i sjesti u primjerke izložbenih električnih automobila. 

Više fotografija s međunarodnog sastanka u Glasgowu možete vidjeti u galeriji na web stranicama  projekta http://ecolav-project.eu/gallery/

 

www.skole.hr