2013-12-24 09:45:17

eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

eTwinning radionica profesionalnog usavršavanja ove je godine održana od 20. do 24. studenoga 2013. u Billundu u Danskoj. Seminar je organiziran za učitelje i odgojitelje koji rade s djecom od 5 do 15 godina, a na njemu je sudjelovalo 114 učitelja i odgojitelja iz 27 zemalja.

Učiteljica razredne nastave Jasna Terzić iz Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari bila je jedna od tri sudionice kojima je Agencija za mobilnost i programe EU odobrila odlazak na stručno usavršavanje u Dansku.

Tema seminara, koji je održan u organizaciji Ministarstva obrazovanja i edukacije, LEGO udruženja i Općine Billund, bilo je poučavanje prirodnih znanosti.

Danska Nacionalna služba za podršku pokrenula je s partnerima u Billundu i LEGO udruženjem nekoliko eTwinning projekata s temom znanstvenog istraživanja. Projekti uključuju djecu od 4 do 15 godina, a naglasak je stavljen na znanstveno poučavanje učenika školskog uzrasta.

 

Rad u radionicama

 

Rezultati projekata, kao i iskustva nastavnika u njihovom provođenju, demonstrirani su na seminaru kao poticaj i motivacija i ostalim nastavnicima da planiraju i osmisle slične eTwinning projekte.
                                                
Cilj radionica bio je dogovoriti i osmisliti zajedničke eTwinning projekte te pronaći potencijalne projektne partnere.

 

Projektni tim (Francuska, Slovenija, Hrvatska)
Tema projekta: Let's play traditional games

 

Program profesionalnog usavršavanja uključivao je cijenjene danske predavače i suradnike, radionice, prezentacije projekata, demonstracije rada s učenicima na izradi LEGO robota.  Predstavljeni su i učenici, pobjednici Prve LEGO lige.

 

Prva LEGO liga (Danska)

 

Tijekom drugog dana seminara omogućen je obilazak lokalne osnovne škole i vrtića u Billundu.

 

International school of Billund

Učitelji su upoznali sustav edukacije u Danskoj te su im predstavljene učionice koje su opremljene u suradnji s LEGO udruženjem. Moglo se vidjeti mnoštvo računalne opreme te dijelova koje učenici mogu koristiti pri izradi LEGO robota.
 
Rad u radionicama bio je izrazito zanimljiv. Sve radionice i predavanja odvijala su se kroz suradničko učenje i zabavu. Učitelji su izrađivali robote koji smiješno hodaju, stop motion filmove putem posebne aplikacije mobilnim telefonima i sl.
Sve sudionike stručnog usavršavanja se posebno dojmio LEGOLAND hotel, u kojemu su  bili smješteni, jer su sve sobe prilagođene isključivo djeci i pune su motiva izrađenih od Lego kockica.

 

LEGOLAND hotel, Billund

 

Organiziran je odlazak na svečanu večeru u LEGOLAND park, u sklopu hotela, koji je trenutno zatvoren, ali je za potrebe seminara otvoren dio parka te smo imali priliku vidjeti kako Lego kockice mogu oživjeti i načiniti čitav grad.

 

LEGOLAND park

 

Na stručnom usavršavanju stečena su nova znanja, sklopljena nova prijateljstva te su nastali prekrasni novi projekti i vrijedna projektna partnerstva.                                                          
 


www.skole.hr