2014-03-27 15:07:57

Natjecanje učenika osnovnih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”

Sukladno  ciljevima i planiranim odgojno-obrazovnim ishodima Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja, Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta - organizira natjecanje učenika osnovnih škola pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?".

Natjecanje u formi kviza odvijat će se putem interneta, uz informatičku podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, a održat će se u petak, 28. ožujka 2014. u 13 sati. Kviz-pitanja provjerit će koliko učenici osnovnih škola poznaju Hrvatski sabor i njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti; što znaju o ustroju i načinu rada te važnim odlukama i zakonima koje je Sabor kroz povijest donio; o pravima i odgovornostima saborskog zastupnika te o znamenitim pojedincima koji su dali poseban doprinos u njegovu radu.

Za natjecanje se prijavilo 96 osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske, što znači da će u natjecanju sudjelovati 282 učenika i 282 učenika kao zamjene. Kvizom će se provjeriti znanje učenika osnovnih škola o Hrvatskom saboru i njegovoj ulozi u hrvatskoj povijesti, o ustroju Sabora te načinu rada i odgovornostima saborskih zastupnika.
 
CARNet  će objaviti rezultate deset najuspješnijih timova/škola u roku od pet minuta nakon što završi rješavanje kviza. Nakon objave rezultata, ako se dogodi da više timova ima isti broj bodova, u roku od pet minuta CARNet će objaviti dodatnih pet pitanja koja će izlučiti pobjednike.

Prva tri najbolje rangirana tima osvojit će za sebe i svoje škole nagrade koje će im na prigodan način uručiti predsjednik Hrvatskoga sabora. Svi ostali sudionici natjecanja dobit će od Hrvatskoga sabora pohvalnice, odnosno zahvalnice.

U natjecanju će sudjelovati tročlani timovi sastavljeni od učenika 6., 7. i 8. razreda. Svaka škola može prijaviti samo jedan tim. Službene prijave za natjecanje primat će se od 13. siječnja do 28. veljače 2014. na e-adresu antonio.perkovic@sabor.hr. Škole, tj. timovi koji se na vrijeme prijave, dobit će u dogovoreno vrijeme e-potvrdu/lozinku od Povjerenstva za provedbu natjecanja – koja će im omogućiti uključivanje u natjecanje. Sve tehničke uvjete provedbe natjecanja osigurava CARNet, osim u slučaju pada sustava lokalnog e-poslužitelja. Povjerenstvo za provedbu natjecanja nadgledat će tijek i ispravnost natjecanja.

Za sva dodatna pitanja zainteresirani se mogu  obratiti  predsjednici Povjerenstva i voditeljici Službe za građane Hrvatskoga sabora gospođi Ružici Šimunović na adresu ruzica.simunovic@sabor.hr, a više informacija o samom natjecanju potražite na adresi http://www.sabor.hr/natjecanje-ucenika-koliko-poznajes-hrvatski-sabor.
 


www.skole.hr