2014-05-16 12:05:15

Velike ideje u znanosti u fokusu Inspiring Science Education radionice

U okviru projekta Inspiring Science Education, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, 29. travnja 2014. godine od 12 do 16 sati u Osnovnoj školi Šećerana, organizirala je prvu radionicu refleksije prakse (Practice Reflection Workshop).

Inspiring Science Education projekt je koji se financira iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP). 

Cilj prve radionice refleksije prakse bio je predstavljanje mogućnosti primjene informacijsko komunikacijskih tehnologija u popularizaciji znanosti prikazujući najbolje primjere dobre prakse iz nastave prirodoslovnih predmeta. Cilj je bio i informiranje o najnovijim europskim trendovima vezanima uz popularizaciju znanosti, te poticanje sudionika na praćenje istih.

Na početku su se sudionici upoznali s procesom izgradnje suradničke online zajednice nastavnika i znanstvenika, kroz alat Edmodo koji se pokazao kao dobra opcija za umrežavanje jer je sigurna mreža i već prisutna u upotrebi među nastavnicima.

Uslijedila je radionica pod nazivom Big Ideas in Science a imala je za cilj polaznicima pokazati na koji način se Velike ideje u znanosti ugrađuju u nastavu znanstvenih predmeta kroz pripremu Scenarija učenja. Odgovaralo se na pitanja koja nam pomažu “izgraditi” veliku ideju, a ona se ne skrivaju u kurikulumu i ne čekaju da ih se otkrije! Da je tema bila zanimljiva, potvrdila je bogata diskusija koja se razvila, kao i ishod praktičnog dijela, tijekom kojega su sudionici u skupinama od 5-6 članova izrađivali vlastiti scenarij učenja, koji su ukratko i prezentirali.

Međusobne preporuke i razmjena znanja uslijedile su kroz primjere dobre prakse gdje su primjenu tehnologije u prirodoslovnim predmetima pokazali nastavnici i učitelji iz nekoliko škola.

Kako pomaknuti granice i videokonferencijskim spajanjem organizirati debatu između dvije udaljene škole i koje su reakcije učenika na korištenje ovakvih metoda, kakva je to vrtlarska elipsa i kako se krivulja može narisati u pijesku te kako konstruirati elipsu rabeći dinamički aplet, koji sve online programi i izvori mogu olakšati održavanje nastave, što se krije iza projekta Suvremena nastava u OŠ Šećerana i koje sve aktivnosti uključuje?

Odgovore na pitanja doznajte na adresi http://www.carnet.hr/ise/refleksivne_radionice. Za sve zainteresirane dostupne su i snimke s radionice.

Pozivamo vas da pratite internetske stranice projekta te se upoznate i priključite ostalim aktivnostima koje će projekt ponuditi, na adresi http://www.carnet.hr/ise/vijesti.

Pratite nas i na Facebooku.

 


www.skole.hr