preskoči na sadržaj

Krumpir naš svagdašnji

Krumpir je nezaobilazna namirnica koju se gotovo svakodnevno može naći na našem tanjuru. I ne samo kod nas, jer krumpir je nakon otkrića Amerike osvojio cijeli svijet. Svjetski rekorder u proizvodnji krumpira je, naravno, Kina.


Zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava nije ni čudno što su predstavnici UNESCO-a 2008. godinu proglasili godinom krumpira. Jer, osim što je ukusan, krumpir se odlikuje hranjivošću.

Poslije pšenice i riže, krumpir je treća prema važnosti namirnica na svijetu. A mnogi ga smatraju darom prirode i hranom budućnosti u nadolazećoj prehrambenoj krizi. Dokazano je da se radi o najhranjivijoj namirnici, te da bi se, zahvaljujući njegovoj biološkoj vrijednosti, čovjek mogao održati u životu kada ne bi imao drugih namirnica na raspolaganju.

Krumpir je bogat mineralima. Magnezij iz krumpira oživljava sve stanice, a kalcij i fosfati su dio koštanog tkiva. Iznenađuje visoka koncentracija C vitamina u krumpiru, a u njegovoj kori sadržani su vitamini B, velika količina folne kiseline važne za za živčani sustav i cinka koji je važan za vezivno tkivo i proizvodnju hormona.

Osim što se upotrebljava u prehrani, krumpir se od davnina koristio za uljepšavanje. U Indiji ga koriste kao sredstvo za očuvanje lijepe, zdrave i čiste kože. Tako, primjerice, možete oprati mlad krumpir, isjeći ga na nekoliko kolutića i njime obložiti lice i ruke. Poslije desetak minuta već se primjećuje djelovanje: koža postaje svjetlija, mekša, dobiva prirodan sjaj.

Posebno se preporučuje za njegu ruku dok se radi u kuhinji. Osim toga, krumpir će brzo ukloniti miris luka s ruku. I poslije čišćenja ribe ruke protrljajte struganim krompirom i ostavite da malo djeluje kako bi uklonili neugodan miris.

Ukoliko imate grižnju savjesti zbog njegove kalorične vrijednosti, pokušajte ga jesti kuhanog, a nikako pečenog. Krumpir s preljevom od jogurta i kopra idealan je obrok za one koji paze na tjelesnu težinu.
 

| 21. 8. 2014. u 10:31 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Sto godina od početka Velikog rata

Srednja Škola Ban Josip Jelačić ove školske godine, u sklopu Erasmus+ programa, provodi projekt Nastava 21. stoljeća kojem je cilj uvesti inovativne metode i digitalne alate u nastavu. Na tribini Povijest za...

Nastavni materijali

Videokonferencijski nastavni sat Osnova automatizacije

U  Industrijskoj strojarskoj  školi u Zagrebu, u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine, održan je nastavni sat iz predmeta Osnove automatizacije područja pneumatike. Videokonferencijski nastavni sat održan je u...

Audio&video

Jezik i predrasude

Emisija u kojoj raspoloženi hrvatski lingvisti analiziraju našu jezičnu svakodnevicu, otkrivaju zanimljivosti o živim jezicima i nestalim kulturama, istražuju...

1626. - na današnji je dan nizozemski doseljenik Peter Minuit,...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr