preskoči na sadržaj

Mikrovalne pećnice: sigurnost za zdravlje i utjecaj na hranu

Uredništvo portala Dokazi u medicini pretražilo je znanstvenu literaturu kako bi se utvrdilo ima li mikrovalna pećnica kakve štetne učinke na zdravlje i hranu koja se u njoj priprema. Utvrđeno je da se mikrovalne pećnice mogu koristiti i za određena zdravstvena pitanja, primjerice postoji Cochrane sustavni pregled o djelotvornosti različitih načina čišćenja zubnih proteza, koji između ostalog navodi da se zubna proteza može čistiti u mikrovalnoj.


Nijedan od randomiziranih kontroliranih pokusa koji su pronađeni, a koji spominju mikrovalnu pećnicu ne analiziraju nikakve zdravstvene rizike niti išta u vezi hrane.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pripremila je niz informacija vezanih za elektromagnetska polja i javno zdravstvo pa je uredništvo odlučilo prikazati SZO informacije o mikrovalnim pećnicama, koje se tiču i sigurnosti hrane.

Što su mikrovalovi?

Mikrovalovi su radio valovi visoke frekvencije koji su, kao i vidljivo zračenje (svjetlo) dio elektromagnetskog spektra. Mikrovalovi se koriste prvenstveno za TV emitiranje, radare za zračnu i morsku navigaciju te za telekomunikacije, uključujući mobilne telefone. Također se koriste u industriji za obradu materijala, primjerice u medicini za dijatermijske terapije i u kuhinji za pripremu hrane.

Mikrovalovi se reflektiraju, propuštaju ili upijaju od strane materijala koji im se nađu na putu, na sličan način kao i svjetlo. Metalni materijali potpuno reflektiraju mikrovalove, dok nemetalni materijali kao što su staklo i neke vrste plastike potpuno propuštaju mikrovalove.

Materijali koji sadrže vodu, kao što su hrana, tekućine ili tkiva, upijaju energiju mikrovalova i pretvaraju je u toplinu. Ove informacije obrađuju način na koji mikrovalne pećnice rade te sigurnosne aspekte njihove uporabe u kućanstvu. Više detalja o prirodi elektromagnetskih polja i učincima na zdravlje radiofrekventnih i mikrovalnih polja može se naći u informacijskom paketu Svjetske zdravstvene organizacije broj 182 i 183.

Jesu li mikrovalne pećnice sigurne?

Ako se koriste prema uputama proizvođača, mikrovalne pećnice su sigurne i praktične za podgrijavanje i kuhanje različitih vrsta hrane. Međutim, nužno je pridržavati se određenih mjera sigurnosti, osobito vezano za potencijalno izlaganje mikrovalovima, opekline i rukovanje hranom.

Sigurnost mikrovalnih pećnica: Dizajn mikrovalnih pećnica osigurava da mikrovalovi ostaju unutar pećnice i mogu biti prisutni jedino kad je pećnica upaljena, a vrata pećnice zatvorena. Ispuštanje mikrovalova oko i kroz staklena vrata ograničeno je dizajnom pećnice na razinu koja je ispod one koja je preporučena međunarodnim standardima. Međutim, curenje mikrovalova može se dogoditi ako je mikrovalna pećnica oštećena, prljava ili ako su na njoj rađene kakve promjene nakon kupnje. Stoga je važno mikrovalnu pećnicu održavati u dobrom stanju. Korisnici trebaju provjeriti jesu li vrata dobro zatvorena i da sigurnosne postavke, dijelovi koji prianjaju uz vrata i koji sprječavaju stvaranje mikrovalova kad je pećnica otvorena, rade propisno. Rubovi vrata pećnice trebaju se održavati čistima i ne smije biti vidljivih znakova oštećenja. Ako se nađu ikakva oštećenja, mikrovalnu pećnicu ne bi trebalo koristiti nego je odnijeti na popravak ovlaštenom servisu.

Mikrovalna energija može se upiti u tijelu i dovesti do stvaranja topline u izloženim tkivima. Organi s lošom opskrbom krvlju i kontrolom temperature kao što su oko ili tkiva osjetljiva na temperaturu kao što su testisi imaju veći rizik od oštećenja zbog visoke temperature. Međutim, termalno oštećenje u tim organima dogodilo bi se jedino nakon duge izloženosti energiji visoke razine, koja je znatno veća od one koja se bilježi oko mikrovalnih pećnica.

Termalna sigurnost: Rukovanje pećnicom može izazvati opekline, baš kao i rukovanje vrućom hranom i vrućim posudama u konvencionalnim pećnicama ili na kuhinjskim površinama za kuhanje. Međutim, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici ima neke osobitosti. Voda koja kuha na tradicionalnom štednjaku stvara paru koja može izaći iz posude u zrak tijekom ključanja. U mikrovalnoj pećnici ne mora biti mjehurića na zidovima posude, i voda se može znatno ugrijati i može iznenada prokuhati. To iznenadno kuhanje može potaknuti jedan jedini mjehurić u tekućini ili uvođenje stranih elemenata kao što su žlice. Opisane su teške ozljede ljudi zbog iznimno zagrijane vode.

Druga je osobitost mikrovalnih pećnica termalni odgovor osobitih vrsta hrane. Određene vrste hrane koje nemaju poroznu površinu (primjerice hotdog) ili koje su napravljene od materijala koje se zagrijavaju drugačijom brzinom (kao što su bjelanjak i žumanjak u jajetu) neravnomjerno se zagrijavaju i mogu eksplodirati. To se može dogoditi ako se jaja ili kesteni kuhaju u njihovim ljuskama.

Sigurnost hrane: Sigurnost hrane pripremljene u mikrovalnoj pećnici važno je pitanje. Stopa zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici ovisi o snazi pećnice te o sadržaju vode, gustoći i količini hrane koja se zagrijava. Mikrovalna energija ne prolazi dobro kroz deblje komade hrane i može dovesti do nejednakog kuhanja. To može izazvati određene zdravstvene rizike ako dijelovi hrane nisu dovoljno ugrijani da bi se ubili potencijalno opasni mikroorganizmi. Zbog mogućnosti nejednolikog zagrijavanja svih dijelova hrane, hrana zagrijana u mikrovalnoj pećnici trebala bi odstajati nekoliko minuta nakon kuhanja da bi se toplina rasporedila unutar hrane.

Hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici je sigurna i ima istu hranjivu vrijednost kao i hrana spravljena u konvencionalnoj pećnici. Glavna razlika između te dvije metode kuhanja jest što mikrovalna energija prodire dublje u hranu i smanjuje vrijeme potrebno za prodiranje topline u sve dijelove hrane, zbog čega smanjuje ukupno vrijeme kuhanja.

Samo neke mikrovalne pećnice dizajnirane su posebno da omoguće steriliziranje predmeta (kao što su dječje bočice za mlijeko). Za tu vrstu pripreme korisnici bi trebali slijediti upute proizvođača.

Mitovi o mikrovalnim pećnicama: Važno je razbiti neke predrasude o mikrovalnim pećnicama. Primjerice, hrana kuhana u takvim pećnicama ne postaje „radioaktivna“. Niti ikakva mikrovalna energija ostaje unutar hrane nakon što se mikrovalna pećnica isključi. U tom smislu mikrovalovi se ponašaju baš kao i svjetlo – kad se isključi žarulja, ne ostaje nimalo svjetla u prostoriji.

Kako mikrovalne pećnice rade?

Mikrovalne pećnice koje se koriste u kućanstvu rade na frekvenciji od 2450 MHz snagom koja se obično kreće od 500 do 1100 wati. Mikrovalove proizvodi elektronička cijev koja se zove magnetron. Kad se pećnica upali, mikrovalovi se raspršuju šupljinom pećnice i reflektiraju se pomoću puhalice koja ih miješa tako da se mikrovalovi šire u svim smjerovima. Reflektiraju se od metalnih strana unutrašnjosti pećnice i upijaju u hranu. Jednakomjerno grijanje hrane obično se potpomaže time što se hrana nalazi na rotirajućem stalku unutar pećnice. Molekule vode vibriraju nakon što upiju mikrovalnu energiju i trenje između molekula dovodi do zagrijavanja koje kuha hranu.

Za razliku od konvencionalnih pećnica, mikrovalovi se upijaju jedino u hranu, a ne u okolnu unutrašnjost pećnice. U mikrovalnoj pećnici smije se koristiti samo posuđe i posude koje su predviđene za kuhanje u mikrovalnoj. Određeni materijali kao što su plastika nisu pogodni za mikrovalnu pećnicu jer se mogu rastopiti ili zapaliti ako se pregriju. Mikrovalovi ne griju direktno posude koje su predviđene za kuhanje u mikrovalnoj pećnici. Ti materijali obično se zagriju jedino od kontakta s vrućom hranom.

Proizvođači mikrovalnih pećnica ne preporučuju uključivanje prazne pećnice. Ako nema hrane, mikrovalna energija može se reflektirati nazad u magnetron i može ga oštetiti.

Korisnici mikrovalnih pećnica trebali bi pozorno pročitati upute proizvođača i pridržavati ih se jer se nove pećnice mogu razlikovati. Iako većina modernih mikrovalnih pećnica može tolerirati neke oblike ambalaže hrane napravljene od metala, proizvođači mikrovalnih pećnica obično preporučuju da se u njih ne stavljaju metali, osobito ne blizu stjenki jer to može oštetiti unutrašnjost pećnice. Osim toga, budući metal reflektira mikrovalove, hrana zamotana u metalnu foliju neće bit kuhana,dok hrana koja nije zamotana u foliju može primiti više hrane nego je planirano, zbog čega će biti nejednoliko kuhana.

Međunarodni standardi

Nekolicina zemalja, kao i međunarodnih organizacija uključujući International Electrotechnical Commission (IEC), International Committee on Electromagnetic Safety (ICES) of the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) i European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC) postavili su ograničenje zračenja od 50 wati po kvadratnom metru u bilo kojoj točci 5 cm udaljenoj od vanjske površine pećnice. U praksi je emisija iz modernih mikrovalnih pećnica koje se koriste u kućanstvu značajno manja od tog međunarodnog ograničenja i ima međubrave koje sprječavaju izlaganje ljudi mikrovalovima dok je pećnica uključena. Nadalje, izloženost se značajno smanjuje s udaljenošću pa osoba udaljena 50 cm od pećnice prima otprilike jednu stotinu izloženosti mikrovalovima u odnosu na osobu koja je 5 cm udaljena od pećnice. Ta ograničenja su postavljena na razinu koja sprječava bilo kakve poznate negativne učinke na zdravlje.

Što radi Svjetska zdravstvena organizacija po ovom pitanju?

SZO u suradnji s međunarodnim projektom o procjeni elektromagnetskih polja uspostavila je projekt koji nadzire rezultate istraživanja i provodi procjenu rizika od izloženosti elektromagnetskim poljima u rasponu od 0 do 300 GHz. Taj projekt ima mrežnu stranicu s linkovima na niz informacijskih paketa SZO o različitim vidovima izloženosti elektromagnetskom polju i zdravlju.

 

Fotografija je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net/ (autor: Praisaeng).

| 5. 5. 2015. u 11:08 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Autorska prava

Donosimo rad Tee Hrgović, učenice 2.a razreda Gimnazije Vukovar. Učenički je uradak nastao na nastavi informatike u sklopu obrade prezentacijskih tehnika i sadržaja koji se u prezentacijama koriste pri čemu je naglasak...

Nastavni materijali

Idejni i okvirni projekt

Idejni prijedlog za uključivanje gospodarstvenika i Industrijsko-obrtničke škole Šibenik u rad studija kroz izvođenje nastave  praktičnih vježbi studija na funkcionalnoj i realnoj tehnici koja bi se dijelom...

Audio&video

Znanjem do zdravlja

Kako živjeti zdravije i sretnije? Kako mnoge teškoće i bolesti spriječiti, a kako što uspješnije liječiti? Kako o svome zdravlju brinuti? Emisija Znanjem...

1802. - rođen Alexandre Dumas, otac - francuski književnik velike...

Copyright © 2010 CARNet. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNet.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr