preskoči na sadržaj

Kako smanjiti otpad nastao od svakodnevnih namirnica?

U Europskoj uniji godišnje se baci oko 100 milijuna tona hrane, što je štetno za okoliš i gospodarstvo. U skladu s tim, Europska komisija producirala je video koji prikazujemo u članku kako bi podigla svijest o prehrambenoj tehnologiji koja bi u budućnosti trebala pridonijeti smanjenju stvaranja otpada nastalog od hrane.


Europski povjerenik zadužen za zdravstvo i sigurnost hrane, Vytenis Andriukaitis, poručio je: „Ako ne učinimo ništa, količina otpada nastalog od hrane mogla bi se povećati na više od 120 milijuna tona do 2020. godine. Za europljane je vrlo važno da razumiju važnost i prednosti prehrambene tehnologije te prihvate dobivene rezultate kao način za štednju novaca, ali i smanjenja našeg utjecaja na okoliš."

Ovaj video prikazuje najčešće načine koji pomažu produžiti rok trajanja hrane. Naime, već desetljećima u prehrambenoj tehnologiji koriste se metode kao što su brza pasterizacija, antioksidansi, hladnjaci s novom tehnologijom i tzv. šok zamrzavanje kako bi se pomoglo očuvati kvalitetu, sigurnost i okus hrane. Ove se tehnologije sada prepoznaju kao alat za potencijalno smanjenje otpada nastalog od hrane.

 

 

Video je prikazan na Svjetskoj izložbi EXPO u Milanu, gdje se i 15. listopada 2015. godine održala konferencija pod nazivom Fight Food Waste, Feed the Planet!

 

Vijest je prenesena s portala Biologija.com.hr

| 27. 10. 2015. u 00:29 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Sto godina od početka Velikog rata

Srednja Škola Ban Josip Jelačić ove školske godine, u sklopu Erasmus+ programa, provodi projekt Nastava 21. stoljeća kojem je cilj uvesti inovativne metode i digitalne alate u nastavu. Na tribini Povijest za...

Nastavni materijali

Videokonferencijski nastavni sat Osnova automatizacije

U  Industrijskoj strojarskoj  školi u Zagrebu, u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine, održan je nastavni sat iz predmeta Osnove automatizacije područja pneumatike. Videokonferencijski nastavni sat održan je u...

Audio&video

Između redaka

Emisija o suvremenoj hrvatskoj i svjetskoj književnosti. Koliko su poezija i proza zastupljene na blogu? Čitaju li se i danas knjige koje su djeca čitala prije deset ili...

1626. - na današnji je dan nizozemski doseljenik Peter Minuit,...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr