preskoči na sadržaj

Kako smanjiti otpad nastao od svakodnevnih namirnica?

U Europskoj uniji godišnje se baci oko 100 milijuna tona hrane, što je štetno za okoliš i gospodarstvo. U skladu s tim, Europska komisija producirala je video koji prikazujemo u članku kako bi podigla svijest o prehrambenoj tehnologiji koja bi u budućnosti trebala pridonijeti smanjenju stvaranja otpada nastalog od hrane.


Europski povjerenik zadužen za zdravstvo i sigurnost hrane, Vytenis Andriukaitis, poručio je: „Ako ne učinimo ništa, količina otpada nastalog od hrane mogla bi se povećati na više od 120 milijuna tona do 2020. godine. Za europljane je vrlo važno da razumiju važnost i prednosti prehrambene tehnologije te prihvate dobivene rezultate kao način za štednju novaca, ali i smanjenja našeg utjecaja na okoliš."

Ovaj video prikazuje najčešće načine koji pomažu produžiti rok trajanja hrane. Naime, već desetljećima u prehrambenoj tehnologiji koriste se metode kao što su brza pasterizacija, antioksidansi, hladnjaci s novom tehnologijom i tzv. šok zamrzavanje kako bi se pomoglo očuvati kvalitetu, sigurnost i okus hrane. Ove se tehnologije sada prepoznaju kao alat za potencijalno smanjenje otpada nastalog od hrane.

 

 

Video je prikazan na Svjetskoj izložbi EXPO u Milanu, gdje se i 15. listopada 2015. godine održala konferencija pod nazivom Fight Food Waste, Feed the Planet!

 

Vijest je prenesena s portala Biologija.com.hr

| 27. 10. 2015. u 00:29 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Autorska prava

Donosimo rad Tee Hrgović, učenice 2.a razreda Gimnazije Vukovar. Učenički je uradak nastao na nastavi informatike u sklopu obrade prezentacijskih tehnika i sadržaja koji se u prezentacijama koriste pri čemu je naglasak...

Nastavni materijali

Idejni i okvirni projekt

Idejni prijedlog za uključivanje gospodarstvenika i Industrijsko-obrtničke škole Šibenik u rad studija kroz izvođenje nastave  praktičnih vježbi studija na funkcionalnoj i realnoj tehnici koja bi se dijelom...

Audio&video

Znanjem do zdravlja

Kako živjeti zdravije i sretnije? Kako mnoge teškoće i bolesti spriječiti, a kako što uspješnije liječiti? Kako o svome zdravlju brinuti? Emisija Znanjem...

1883. – Dalmatinski sabor je proglasio hrvatski jezik službenim...

Copyright © 2010 CARNet. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNet.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr