preskoči na sadržaj

Ljutim papričicama do dugog života

Prema istraživanju provedenom na medicinskom fakultetu Larner na Sveučilištu Vermont, osobe koje upotrebljavaju i jedu ljute čili papričice imaju 13 % manju smrtnost, primarno od bolesti srca i srčanog udara. Unatoč tome što su se papričice i začini stoljećima koristili u tradicionalnoj medicini, samo je jedna studija provedena u Kini prije ove studije, u kojoj su znanstvenici donijeli jednake zaključke.


Koristeći nacionalnu bazu istraživanja zdravlja i prehrane (National Health and Nutritional Examination Survey), student medicine Mustafa Chopan i njegov profesor Benjamin Littenberg sakupili su podatke o više od 16 000 Amerikanaca čije su se prehrambene navike i zdravlje pratili više od 23 godine pri čemu su birali ispitanike koji jedu čili papričice. Otkrili su kako je tipičan potrošač čili papričica mlad, muškarac, bijelac, američko-meksičkog porijekla, oženjen, pušač, konzumira alkohol, jede mnogo mesa i povrća, ima nizak kolesterol (HDL), niža primanja i nižu razinu edukacije uspoređujući s ispitanicima koji ne konzumiraju čili papričice. Na temelju stope smrtnosti i razloga smrti, ovi su istraživači donijeli zanimljive zaključke. „Iako još uvijek nije u potpunosti poznat mehanizam kojim bi konzumiranje papričica smanjilo smrtnost, poznati su TRP kanali* koji služe kao primarni receptori kapsaicina, molekule zastupljene u papričicama, koji su odgovorni za odgovor organizma na upalu", navode autori.

Nekoliko je mogućih objašnjenja za pozitivne učinke papričica na ljudsko zdravlje. Među njima je i to da kapsaicin ima ulogu u prevenciji pretilosti i kontroli krvnog tlaka te proizvodi antimikrobiološki učinak. Kapsaicin ima mogućnost izmjene mikroflore probavnog sustava konzumenta, zbog čega se mijenja otpornost osobe na razne patogene. Daljnjim istraživanjima začinjena hrana i ljute papričice mogle bi se naći na popisu terapija prepisanih za različite bolesti.

*TRP kanal ili vaniloidni receptor (TRPV1 receptori), ukoliko je podražen kapsaicinom, aktivira se i otpušta protuupalne molekule.

 

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica Biologija.com.hr.

 

| 20. 1. 2017. u 12:47 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Autorska prava

Donosimo rad Tee Hrgović, učenice 2.a razreda Gimnazije Vukovar. Učenički je uradak nastao na nastavi informatike u sklopu obrade prezentacijskih tehnika i sadržaja koji se u prezentacijama koriste pri čemu je naglasak...

Nastavni materijali

Idejni i okvirni projekt

Idejni prijedlog za uključivanje gospodarstvenika i Industrijsko-obrtničke škole Šibenik u rad studija kroz izvođenje nastave  praktičnih vježbi studija na funkcionalnoj i realnoj tehnici koja bi se dijelom...

Audio&video

Znanjem do zdravlja

Kako živjeti zdravije i sretnije? Kako mnoge teškoće i bolesti spriječiti, a kako što uspješnije liječiti? Kako o svome zdravlju brinuti? Emisija Znanjem...

1811. - rođen Dimitrije Demeter, hrvatski književni i kazališni...

Copyright © 2010 CARNet. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNet.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr