preskoči na sadržaj

Ljutim papričicama do dugog života

Prema istraživanju provedenom na medicinskom fakultetu Larner na Sveučilištu Vermont, osobe koje upotrebljavaju i jedu ljute čili papričice imaju 13 % manju smrtnost, primarno od bolesti srca i srčanog udara. Unatoč tome što su se papričice i začini stoljećima koristili u tradicionalnoj medicini, samo je jedna studija provedena u Kini prije ove studije, u kojoj su znanstvenici donijeli jednake zaključke.


Koristeći nacionalnu bazu istraživanja zdravlja i prehrane (National Health and Nutritional Examination Survey), student medicine Mustafa Chopan i njegov profesor Benjamin Littenberg sakupili su podatke o više od 16 000 Amerikanaca čije su se prehrambene navike i zdravlje pratili više od 23 godine pri čemu su birali ispitanike koji jedu čili papričice. Otkrili su kako je tipičan potrošač čili papričica mlad, muškarac, bijelac, američko-meksičkog porijekla, oženjen, pušač, konzumira alkohol, jede mnogo mesa i povrća, ima nizak kolesterol (HDL), niža primanja i nižu razinu edukacije uspoređujući s ispitanicima koji ne konzumiraju čili papričice. Na temelju stope smrtnosti i razloga smrti, ovi su istraživači donijeli zanimljive zaključke. „Iako još uvijek nije u potpunosti poznat mehanizam kojim bi konzumiranje papričica smanjilo smrtnost, poznati su TRP kanali* koji služe kao primarni receptori kapsaicina, molekule zastupljene u papričicama, koji su odgovorni za odgovor organizma na upalu", navode autori.

Nekoliko je mogućih objašnjenja za pozitivne učinke papričica na ljudsko zdravlje. Među njima je i to da kapsaicin ima ulogu u prevenciji pretilosti i kontroli krvnog tlaka te proizvodi antimikrobiološki učinak. Kapsaicin ima mogućnost izmjene mikroflore probavnog sustava konzumenta, zbog čega se mijenja otpornost osobe na razne patogene. Daljnjim istraživanjima začinjena hrana i ljute papričice mogle bi se naći na popisu terapija prepisanih za različite bolesti.

*TRP kanal ili vaniloidni receptor (TRPV1 receptori), ukoliko je podražen kapsaicinom, aktivira se i otpušta protuupalne molekule.

 

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica Biologija.com.hr.

 

| 20. 1. 2017. u 12:47 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Dan broja Pi

Donosimo vam rad Mislava Božića, učenika 2a razreda Gimnazije Vukovar. Povodom Dana broja Pi Mislav je izradio infografiku u obliku kratkog podsjetnika na značajne događaje povodom ovog datuma.

Nastavni materijali

European painters

Igra spajanja u nizove: imena slikara, države i stoljeća u kojem je živio.

Audio&video

Zašto tako

Emisija koja se bavi odgojem i problemima djece i mladih u odrastanju. Ovisnosti o drogama i alkoholu, poremećaji prehrane, modni zahtjevi, izlasci, odnosi među...

1513. - španjolski istraživač Juan Ponce de León 1513. na...

Copyright © 2010 CARNet. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNet.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr