preskoči na sadržaj

Ljutim papričicama do dugog života

Prema istraživanju provedenom na medicinskom fakultetu Larner na Sveučilištu Vermont, osobe koje upotrebljavaju i jedu ljute čili papričice imaju 13 % manju smrtnost, primarno od bolesti srca i srčanog udara. Unatoč tome što su se papričice i začini stoljećima koristili u tradicionalnoj medicini, samo je jedna studija provedena u Kini prije ove studije, u kojoj su znanstvenici donijeli jednake zaključke.


Koristeći nacionalnu bazu istraživanja zdravlja i prehrane (National Health and Nutritional Examination Survey), student medicine Mustafa Chopan i njegov profesor Benjamin Littenberg sakupili su podatke o više od 16 000 Amerikanaca čije su se prehrambene navike i zdravlje pratili više od 23 godine pri čemu su birali ispitanike koji jedu čili papričice. Otkrili su kako je tipičan potrošač čili papričica mlad, muškarac, bijelac, američko-meksičkog porijekla, oženjen, pušač, konzumira alkohol, jede mnogo mesa i povrća, ima nizak kolesterol (HDL), niža primanja i nižu razinu edukacije uspoređujući s ispitanicima koji ne konzumiraju čili papričice. Na temelju stope smrtnosti i razloga smrti, ovi su istraživači donijeli zanimljive zaključke. „Iako još uvijek nije u potpunosti poznat mehanizam kojim bi konzumiranje papričica smanjilo smrtnost, poznati su TRP kanali* koji služe kao primarni receptori kapsaicina, molekule zastupljene u papričicama, koji su odgovorni za odgovor organizma na upalu", navode autori.

Nekoliko je mogućih objašnjenja za pozitivne učinke papričica na ljudsko zdravlje. Među njima je i to da kapsaicin ima ulogu u prevenciji pretilosti i kontroli krvnog tlaka te proizvodi antimikrobiološki učinak. Kapsaicin ima mogućnost izmjene mikroflore probavnog sustava konzumenta, zbog čega se mijenja otpornost osobe na razne patogene. Daljnjim istraživanjima začinjena hrana i ljute papričice mogle bi se naći na popisu terapija prepisanih za različite bolesti.

*TRP kanal ili vaniloidni receptor (TRPV1 receptori), ukoliko je podražen kapsaicinom, aktivira se i otpušta protuupalne molekule.

 

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica Biologija.com.hr.

 

| 20. 1. 2017. u 12:47 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Povijest četvrtkom

Emisija o povijesti Tko je i  kada nešto otkrio i tko je i kada ta otkrića ukrao? Kako nastaju i kako nestaju civilizacije? Što više pokreće ljude:...

1802. - rođen Lajos Kossuth , mađarski političar

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr