preskoči na sadržaj

Borovnice – čuvari mozga

Tijekom ispitivanja Sveučilišta Exeter zdravi ljudi u dobi od 65 do 77 godina, koji su pili koncentrirani sok borovnica svaki dan pokazali su poboljšanje kognitivnih funkcija, protok krvi u mozgu i aktivaciju mozga tijekom obavljanja kognitivnih testova. Znanstvenici su također pronašli dokaze koji pokazuju napredak u radnoj memoriji.


Borovnice su bogate flavonoidima koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Dr. Joanna Bowtell, voditeljica odsjeka sportskih i zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Exeter, navodi: „Naše kognitivne funkcije ima tendenciju padati kako mi starimo. No, prethodna su istraživanja pokazala kako su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba koje konzumiraju prehranu bogatom biljnom hranom." U ovoj su studiji znanstvenici pokazali kako nakon samo 12 tjedana konzumiranja 30 ml koncentriranog soka borovnice svaki dan, protok krvi u mozak, aktivacija mozga i neki aspekti radne memorije poboljšani su u skupini zdravih starijih osoba.

Od 26 zdravih odraslih osoba koje su sudjelovale u ispitivanju, 12 ih je dobilo koncentrirani sok borovnica, koji pruža ekvivalent od 230 g borovnica, jednom na dan, dok je njih 14 dobilo placebo. Prije i nakon 12 tjedana, sudionici su rješavali nekoliko kognitivnih testova dok su MRI skenerom (eng. magnetic resonance imaging) praćene njihove moždane funkcije i mjeren protok krvi u mozgu tijekom odmora.

U usporedbi sa skupinom koja je dobila placebo, oni koji su uzeli dodatak od borovnice pokazali su značajno povećanje moždane aktivnosti u područjima mozga vezanima za testove. Studija je isključila svakoga tko je izjavio da konzumira više od 5 porcija voća i povrća dnevno i svi su se sudionici morali pridržavati svoje normalne prehrane tijekom provedbe studije.

Prethodna istraživanja pokazala su da je rizik od demencije smanjen većim unosom voća i povrća, dok su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba s prehranom bogatom biljnom hranom. Flavonoidi, koji se u velikim količinama mogu naći u biljkama, vjerojatno su važna komponenta koja uzrokuje te učinke.

 

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica Biologija.com.hr.

 

| 13. 3. 2017. u 05:48 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Autorska prava

Donosimo rad Tee Hrgović, učenice 2.a razreda Gimnazije Vukovar. Učenički je uradak nastao na nastavi informatike u sklopu obrade prezentacijskih tehnika i sadržaja koji se u prezentacijama koriste pri čemu je naglasak...

Nastavni materijali

Ustav Poljske iz 1791.

Osnovne informacije o prvom europskom ustavu i njegovoj sudbini.

1903. - rođen George Orwell, engleski književnik, autor knjige o...

Copyright © 2010 CARNet. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNet.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr