preskoči na sadržaj

Zdrava prehrana ne uključuje samo „što“ jesti, nego i „kako“

Svi znaju da zdrava prehrana treba biti bogata voćem i povrćem i sadržavati što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo. 


 


„Tjelesni je metabolizam usporediv s kaminom“, kaže njemački nutricionist Heiko Griguhn. „Treba ga redovito puniti kako bi dobro radio“. Preporučuje da se jede često, pet do sedam puta dnevno. 

Ljudi koji žele izgubiti na težini često griješe jer jedu rijetko i neredovito, kaže Griguhn. Nakon dugog razdoblja bez hrane, tijelo počinje čuvati energiju tako što sagorijeva manje kalorija. Uz to, ako pregladnite vjerojatno ćete posegnuti za brzom hranom ili slatkišima. „Zato je bolje češće 'prezalogajiti', ali i to učinite mudro. Male su porcije povrća ili drugih laganih obroka između doručka, ručka i večere sasvim u redu“, objasnio je.

Ne iznenađuje, međutim, što su mišljenja o optimalnoj učestalosti obroka različita. Neki su ljudi uvjereni da im pomaže povremeni post, drugi pak vole klasična tri obroka na dan. Nedvojbeno je da se za održavanje zdrave tjelesne težine u organizam ne smije unijeti više kalorija nego što ih se potroši. 

Zdrava prehrana ne uključuje samo "što" jesti, nego i "kako". 

Apetit i sitost regulira mozak, točnije hipofiza, kaže nutricionistkinja Birgit Schramm. Tijelo otpušta kemijske glasnike koji mozgu govore da je hrane bilo dovoljno. „Sporo jedenje olakšava mozgu da pokupi signal o osjećaju sitosti koji mu organizam šalje“, objašnjava Schramm. Halapljivost za stolom čini suprotno. „Žvakanje je priprema za probavu“, dodaje Schramm. „Komadići hrane trebaju se razgraditi u želucu i tankom crijevu. Nije svejedno gutate li velike komade ili ih prije dobro prožvačete“.

Stručnjaci savjetuju da se svaki komad hrane žvače 15 do 30 puta. Za to, naravno, morate imati vremena. Zato Schramm preporučuje 15 do 20 minuta za ručak, odnosno pet do osam minuta za sendvič. Uz jelo je važno piti i dovoljno tekućine. „To stimulira proizvodnju probavnih sokova“, kaže nutricionistkinja Manuela Martin.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.

| 4. 10. 2018. u 08:29 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Animacija Pravila za rad na siguran način pri strojnoj obradi

Industrijska strojarska škola iz Zagreba strukovna je škola i učenje je temeljeno na radu pa je kultura sigurnosti iznimno važna. Između ostalih aktivnosti vezanih za kulturu sigurnosti i zaštite zdravlja...

Nastavni materijali

Kako učiti?

Savjeti o tome kako učiti i literatura za daljnje čitanje.

Audio&video

Slovo zakona

Pravni se propisi vrlo često mijenjaju, pa građani  često ne znaju koja su njihova prava, ali i obveze u postojećim pravnim okvirima. U emisiji „Slovo zakona“...

1811. - rođen Franz Liszt, austrijski skladatelj mađarskog porijekla....

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr