prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Utjecaj roditelja na djecu sportaše – drugi dio

Nakon što smo na Portalu za škole objavili prvi dio na temu utjecaja roditelja na djecu sportaše, donosimo vam i drugi dio, također preuzet s internetskih stranica Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Istraživanje Pedra A. Sanchez-Miguel i suradnika (The importance of Parents Behavior in their childrens enjoyment and amotivation in sports, Journal of Human Kinetics, 2013) provedeno je u cilju ispitivanja povezanosti motivacije i ponašanja roditelja s djetetovom motivacijom, uživanjem i demotivacijom.

Istraživanje je provedeno na 723 djeteta prosječne dobi od 12.37 godina, koja su bila uključena u sportski trening i to košarke, rukometa, nogometa i odbojke te njihovih roditelja, odnosno njih 723.

Prva hipoteza istraživanja bila je da će očekivanja i motivacija roditelja biti pozitivno povezana s djetetovim očekivanjima i motivacijom.

Druga hipoteza istraživanja bila je da će roditeljski pritisak na dijete biti negativno povezana s djetetovim zadovoljstvom i pozitivno povezan s djetetovom motivacijom.

Roditelji i njihova djeca su ispunili upitnike kojima su bili obuhvaćeni stavovi prama motivaciji, uključenosti roditelja u djetetovo bavljenje sportom, uživanju djeteta u bavljenju sporta i demotivaciji.

Nakon obrade podataka, autori su potvrdili i prvu i drugu hipotezu, odnosno očekivanja i motivacija roditelja su pozitivno povezana s djetetovim očekivanjima i motivacijom te roditeljski pritisak na dijete je negativno povezan s djetetovim zadovoljstvom i pozitivno povezan s djetetovom motivacijom.

U zaključku svoga rada, u smislu povećanja djetetove motivacije i uživanja u bavljenjem sportom, ključna je roditeljeva podrška i uključenost u djetetove sportske aktivnosti ali je važno da roditeljski pritisak na dijete treba biti manji jer u suprotnom se smanjuje djetetova želja za bavljenjem sportom i želja za pobjedom.

Djeca su danas pod velikim pritiscima. Škola, obaveze, izvanškolske aktivnosti, glazbene škole, škole stranih jezika i sportske aktivnosti. Sve to dijete ne shvaća kao igru, ono želi napredovati, učiti biti još bolji. Sve su to pritisci s kojima se dijete samo nosi. Ukoliko mi roditelji, svojim dodatnim pritiskom, želimo i očekujemo od djeteta više nego li ono može, smatram da će dijete u nekom trenutku „puknuti“ i nećemo uspjeti u naumu.

Sport kod male djece zapravo bi trebao biti upoznavanje djeteta sa svojim tijelom i stvaranje navika za cjeloživotno bavljenje sportom iz čega proizlazi čitav niz dobrobiti.

Na kraju, vrhunski je sport rezerviran samo za vrlo mali broj pojedinaca, a rekreacija za sve.