Na ova i brojna druga pitanja vezana uz naviku ispijanja čaja u Velikoj Britaniji odgovor su potražili učenici osmih razreda Osnovne škole Ravne njive – Neslanovac iz Splita, koji pohađaju dodatnu nastavu engleskog jezika. Nekoliko školskih sati posvetili su pripremnim aktivnostima. Pretražujući razne internetske stranice proučavali su povijest ove navike, istraživali koje se sve vrste biljke koriste za pripremu popularnog napitka, i kako su se čajanke organizirale kroz povijest. Kada su prikupili sve podatke, izradili su plakat kojeg su izložili u atriju škole. Kada je konačno došao dan da sami organiziraju malu čajanku u učionici, svi nositelji aktivnosti marljivo su sudjelovali u pripremama. Odabrali su jedan hladan zimski dan i karakteristično vrijeme – 5 sati poslijepodne (five o’clock tea). Učionicu su prigodno uredili, postavili stol na kojem su se našli fini porculanski čajnik i posude za mlijeko i šećer, čaj skuhan po tradicionalnoj britanskoj recepturi, kondenzirano mlijeko, šećer u kocki, i razni kolačići koji se jedu uz čaj. Unaprijed su pripremili i temu o kojoj će raspravljati uz čaj – ”čavrljanje o vremenu” (small talk about the weather). Kroz pripreme su naučili koliko različitih termina englezi koriste za opisivanje vremenskih (ne) prilika, koje vrste čajeva su se pile nekada, a koje danas, zašto se danas termin ”tea” koristi i za mali poslijepodnevni međuobrok i još mnogo toga.
Čajanka ”Partea” u Osnovnoj školi Ravne njive – Neslanovac, Split
Odakle potječe običaj ispijanja čaja? Koje vrste čaja postoje? Na koji ga način britanci pripremaju? Je li čaj u Velikoj Britaniji nešto više od samog napitka?
# tagovi članka