prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Različiti okusi na istom stolu

Ekonomska škola Požega bila je domaćin druge mobilnosti Erasmus+ projekta “DIGI-CUL” te je od 13. do 17. ožujka 2023. godine ugostila 30 učenika i nastavnika iz Malte, Grčke, Turske i Latvije. Naziv susreta bio je “Različiti okusi na istom stolu”, a tema je bila lokalna hrana.

Ciljevi projekta su poticanje prihvaćanja različitosti, razvijanje kulturne svijesti, stjecanje međukulturalnih kompetencija, oslobađanje od predrasuda, unaprjeđivanje komunikacijske kompetencije i jezičnih vještina te razvijanje digitalnih vještina učenika. Domaćini su pripremili bogat i aktivnostima ispunjen tjedan.

Svaka je škola predstavila recepte za tradicionalna jela svojih zemalja te donijela hranu koju svi sudionici mogli kušati tijekom prvog dana sastanka. Učenici su sudjelovali u nekoliko zanimljivih radionica: izrađivali su tradicionalne hrvatske slastice – šape, kekse na mašinu, langošice, bojali uskršnja jaja, pili divku itd., osmislili su nova jela te napisali recepte i upute, vizualno predstavili i prezentirali svoja jedinstvena jela osmišljena od tradicionalnih sastojaka zemalja sudionica.

Gosti su posjetili Centar za posjetitelje Požeška kuća gdje su vidjeli izradu i saznali recepte za tradicionalna jela Požege i Slavonije, lokalni Radio Valis Aurea gdje su snimili radijsku emisiju, Gradsku knjižnicu Požega, Geo Info Centar u Voćinu, Park prirode Jankovac te Muzej čokolade u Zagrebu. Prije samog sastanka i nakon njega provedena je anketa o poznavanju nacionalnih kuhinja zemalja sudionica koja je pokazala kako gotovo dvije trećine  sudionika (64%) ne poznaje uopće ili poznaje vrlo slabo tradicionalnu hranu zemalja koje sudjeluju u ovom projektu te kako ne bi znali imenovati njihova nacionalna jela dok rezultati nakon mobilnosti pokazuju kako svi sudionici smatraju da ju poznaju odlično, vrlo dobro ili dobro, od čega 86% sudionika ocjenjuje svoje znanje o nacionalnoj hrani partnerskih zemalja odličnom ili vrlo dobrom ocjenom. Pokazatelj je to kako je cilj ove mobilnosti postignut, a projektni tim Erasmus+ projekata Ekonomske škole Požega još je jednom ocijenjen odličnom ocjenom.

Što su sve radili tijekom tjedna mobilnosti i kako im je bilo možete vidjeti u eknjizi.