prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Panonski festival knjige u Osijeku od 22. do 26. svibnja

Panonski festival knjige održat će se u Osijeku od 22. do 26. svibnja, a okupit će više od 50 izlagača te predstaviti 60 različitih programa, za djecu, mlade i odrasle.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) Slavko Kozina kazao je na konferenciji za novinare kako će se na Festivalu predstaviti 55 nakladnika, odnosno najveći hrvatski nakladnici, koji će prezentirati sve potrebne žanrove, od stručne literature, dječje knjige, beletristike i publicistike.

Ističe kako će se na Festivalu predstaviti i gosti iz Slovenije, Srbije i BiH,  jer je bitno da se nastavi narativ panonskog bazena, a taj identitet je puno širi od Osijeka ili Hrvatske, dodao je Kozina.

Prošle godine odlučili smo pokrenuti taj festival u zadnjoj regiji koja nije imala ovakvu manifestaciju, i mogu biti sretan što je bio iznad očekivanja. Ovo nije samo sajam književnosti, nego i knjige, poručio je Kozina. Osječka književnica i programska direktorica festivala Ivana Šojat također ističe kako je prošlogodišnji Panonski festival knjige bio iznimno uspješnog i nadmašio  je sva očekivanja po pitanju odaziva i brojnosti publike, zbog čega je organizacija ovogodišnjeg festivala još izazovnija.

Ove godina ne Festivalu imat ćemo ukupno 60 programa, 25 za odrasle 33 programa za djecu i mlade, pub-kviz te koncert slovenskog glazbenika i kantautora Zorana Predina, koji će prvo predstaviti svoju najnoviju knjigu, a potom kod osječkog Kulturnog centra održati besplatni koncert.

Dovodimo velika i vrlo aktualna imena, kao što su Kristian Novak, koji je nedavno dobio godišnju nagradu “Vladimir Nazor”, potom Miro Gavran, Nenad Rizvanović, Jagna Pogačnik i Glorija Lujanović, istaknula je Šojat.

Dodala je kako će se u dijelu programa za djecu i mlade, održati niz kreativnih radionica, a obilježit će se i 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, i to predstavljanjem stripa prema njenim “Pričama iz davnine” te slikovnice “Kako je Potjeh tražio istinu”.

Nadamo se da ćemo time pridonijeti da se Ivana Brlić-Mažuranić postavi na mjesto kojoj joj pripada, a to je svakako pijedestal književnosti za djecu i mlade, ali i odrasle, kazala je Šojat.

Osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković ocijenila je kako je prošlogodišnji festival pokazao kolika je snaga pisane riječi i ljubitelja književnosti u Osijeku i ovoj regiji. Pozvala je sve sugrađane i posjetitelje da dođu i provedu zanimljiv književni vikend, na festivalu kojim se promiče kultura čitanja, književnosti i pisane riječi.

Panonski festival knjige  održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.