prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Make it green” – tri koraka za održivu budućnost

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj u suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor, kao nositelj projekta, i Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd pokrenuli su projekt “Make It Green”.

Sve tri škole uključene u projekt obrazuju učenike ugostiteljsko-turističkog smjera, sektor koji značajno pridonosi gospodarskom razvitku zemlje, ali ima također velik ekološki utjecaj na društvo. Svjesni problema povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima, krenuli su s realizacijom projekta naziva “Make It Green” kako bi podigli svijest prvenstveno učenika i nastavnika, a onda i lokalne zajednice, o održivom načinu života.

Projektom su se usredotočili na tri cilja, a to su Zeleni turizam, Kuhinja bez otpada i Otpad kao poslovni poklon. Analizom destinacije oko četiri ključne točke (inovacija, tehnologija, održivost i pristupačnost), razvili su i uvrstili novi turistički proizvod u ponudu grada Beograda koji promovira održivi razvoj destinacije. U školskim i kućnim kuhinjama susrećemo se s velikom količinom bačene hrane. U sklopu projekta fokusirali su se na ponovnu upotrebu ostataka hrane. Kao rezultat, pripremili su knjižicu s receptima koja sadržava jela pravljena s neiskorištenim namirnicama. Otpadom su projektu dali priču, novu uporabu i dodatnu vrijednost. Od otpada poput drva, stakla i papira tražili su mogućnosti njihove ponovne uporabe u ugostiteljstvu i turizmu odnosno izradili poslovni poklon odnosno turistički suvenir. Projekt se odvijao u nekoliko faza kroz mobilnosti nastavnika i učenika u Rovinju, Mariboru i Beogradu. Vrijednost projekta iznosi 30 000 €. Riječ je o Erasmus+ projektu za Mala partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, financiran od Europske Unije.

Prva faza projekta krenula je susretom u školi, Strukovna škola Eugena Kumičića, međusobnim upoznavanjem i inspirativnim predavanjima čiji cilj nije bio dati rješenje već potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti. Prvi input dao im je Sandro Dujmović, biolog Nacionalnog parka Brijuni, kojeg su ugostili u prostorijama škole da podijeli svoja razmišljanja o zelenom turizmu. Nakon iznošenja niza svima očitih i opipljivih činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle) odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se! Svoju misao na temu podijelio je i David Skoko, chef restorana Batelina, kojeg su ugostili zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj. Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom alohtonih vrsta, iskorištavanjem svega što se da iskoristiti. David Skoko poznat je po tome što zna uzdignuti i one dijelove ribe koji nisu cijenjeni ili koji se inače bacaju, no vještine nisu dovoljne, u održivom promišljanju potreban je i zdrav razum, a na pitanje “0 waste” daje provokativan odgovor da iskoristiti cijelu tikvicu mogu svi, ali se “waste” (otpad, gubitak, trošak) događa neminovno.

Druga faza projekta jest mobilnost učenika i nastavnika u Mariboru. Od 08. do 12. svibnja 2023. šest učenika su u pratnji profesorice Tanje Ranić Rovis i Ivane Božić sudjelovali u niz radionica. Tema radionica bila je kružno gospodarstvo s krajnjim ciljem osmišljavanja poslovnog poklona od recikliranih materijala, koji će se naposljetku izraditi i kojeg će sve tri škole uključene u projekt moći darivati svojim partnerima. Konačan će rezultat ovih, a i drugih radionica biti predstavljen u ljetu 2024. godine, kada i službeno završava projekt. Za organizaciju i vođenje mobilnosti zaslužan je koordinator projekta Grega Frangež.

U trećoj fazi projekta učenici su boravili u Beogradu od 9. do 13. listopada 2023. Učili su o održivom turizmu i zelenom turizmu, ali i o zanimljivostima iz svijeta gljiva – vrstama, ljekovitim svojstvima, receptima u kojima se koriste gljive. Planinarili su brdom Kosmaj, a putem su susreli nekoliko različitih vrsta gljiva. Učenici su kroz radionicu pokušali uključiti gljive u recepte za doručak, ručak i večeru i time osmislili i sastavili knjižicu s receptima. Knjižicu su uklopili u turistički aranžman koji promovira izlete na brdu Kosmaj, time su osmislili novi turistički proizvod za grad Beograd. U tome su im pomogle nastavnice Nada Lončar i Milena Knežević Kovač.

U svibnju je škola ugostila učenike iz Maribora i Beograda u posljednjoj mobilnosti za učenike i nastavnike. U školi se obrađivala tema kuhinje bez otpada. Sudionici su se na terenskoj nastavi upoznali najprije s načinom na kojim se turistički kampovi i hoteli suočavaju s problemom prekomjerne količine otpada, postupcima smanjivanja otpada i načinima maksimalnog iskorištavanja namirnica. U tome su nam pomogli Igor Košara, šef kuhinje Hotela Istra na Crvenom otoku te Siniša Cerin, šef kuhinje Hotela Park. U školi su sudjelovali na radionici uporabe ostataka hrane, pod vodstvom nastavnice Sandre Živolić, i osmislili knjižicu naziva Leftovers cook book, s receptima na hrvatskom, srpskom, slovenskom i engleskom jeziku.