prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival svjetske književnosti u Zagrebu

Festival svjetske književnosti, koji se održava od 1. do 7. rujna u Zagrebu, ugostit će autore iz 17 zemalja, a otvorit će ga talijanski književnik Paolo Giordano predstavljanjem najnovijega romana “Tasmanija”.

Festivalski program i ove će se godine održavati u sklopu tribine Razotkrivanje i programa Kava s autorom, Dvostruki portret, Autor i njegov čitatelj i Književne matineje, a kao novi segment festivala najavljen je program Književne sudbine klasika u sklopu kojega će sudionici festivala razgovarati o novim prijevodima klasika.

Festivalski program održavat će se na tri lokacije – u Zagrebačkom kazalištu mladih, Knjižari Fraktura te Galeriji Kranjčar.

Programski direktor Festivala Seid Serdarević istaknuo je da festival nema temu ili zemlju u fokusu, no nekoliko autora koji ove godine gostuju na festivalu bavi se klimatskim promjenama i njihovim utjecajem na nas. To su autori poput Jensa Liljestranda iz Švedske te Reinharda Kaiser-Mühleckera iz Austrije, a među njima je i Paolo Giordano.

Giordano se proslavio prvim romanom “Samoća primarnih brojeva”, a na festivalu će predstaviti svoj najnoviji roman “Tasmanija”, koji je bio najčitanija knjiga u Italiji 2022. godine. Roman govori o svijetu na rubu klimatske katastrofe i dobitnik je najprestižnijih nagrada poput Strege.

Organizatori su kao goste istaknuli britanskog književnika Matthewa Blakea, autora trilera “Anne O.” te Jean-Baptistea Del Amoa, francuskog autora koji se bavi pitanjem potlačenosti i klasne borbe, a tu su i autori poput Lucíje Lijtmaer, Ivane Šojat, Želimira Periša te Agnieszkije Szpile.

Festival zatvara Yomi Adegoke, britanska autorica i novinarka koja piše za britanski The Guardian i Vouge, a na festivalu će predstaviti svoj prvi roman “Listu”, roman o moći i utjecaju društvenih mreža.

Među gostima su i Robert Seethaler, Nadia Ghulam, Ariel Magnus, Elia Barceló i Carsten Jensen, a najavljeno je i sudjelovanje Snježane Banović, Slavenke Drakulić, Luke Ostojića, Marine Vujčić, Damira Karakaša i mnogih drugih.

Održat će se i čitanje poezije World Language Tour, a kako je objasnio Serdarević, riječ je o inicijativi iz Berna gdje pjesnici na pozornici čitaju poeziju na drugačiji način, a bit će izvedena i monodrama u produkciji festivala književnosti iz Banje Luke Imperativ, nastale po motivima knjige “ja se zovem lidija deduš” u izvedbi Miljke Brđanin.

Prije otvorenja festivala od 29. do 31. kolovoza održavat će se tri izložbe, među kojima i ona Bobe Matić Kovač u Galeriji Forum.