prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kutak za ručni rad “Pacjenca”

Knjižnica OŠ “Blatine-Škrape” šareno je i zanimljivo mjesto gdje se uz uobičajene knjižnične sadržaje redovito provode različite aktivnosti u kojima učenici rado sudjeluju.

Školska zadruga godinama je u suradnji s knjižničarkom imala sekcije poput krojačke, keramičarske i likovne. Učenici su izrađivali različite proizvode, otkrivali svoje talente i razvijali vještine ručnog rada.

Ove školske godine uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u knjižnici je provedena izvannastavna aktivnost nazvana Kutak za ručni rad „Pacjenca“. Naziv je odabran iz lokalnog govora i poručuje da nam je za rad potrebno strpljenje, pažnja i posvećenost.

Čitanje i ručni rad, neprocjenjive vještine

Učenici su doista s pacjencom cijelu godinu izrađivali različite predmete od papira, kartona, tekstila, spužve, poliesterskog punjenja i ukrasnih dodataka. Pri tome su crtali, rezali, šivali, oblikovali i lijepili ukrasne i uporabne predmete. Grupa učenika od 6. do 8. razreda svakog utorka i četvrtka okupljala se u popodnevnoj smjeni. Nekoliko puta su se uključili i mlađi razredi prema dogovoru s učiteljicama.

Tako su učenici 3.c razreda uz pomoć učiteljice Marine i knjižničarke Edite izradili lutka, knjižnog junaka za projekt „Naša mala knjižnica“. Lutak iz priče “Kamil koji gleda rukama” poslan je vršnjacima u zagrebačkoj školi. Oni su nama u goste poslali svoga krpenog junaka.

Akcija i inspiracija

Stariji učenici su u Božićno vrijeme sašili snjegoviće i kolačiće od flisa za humanitarnu akciju u suradnji sa učeničkom zadrugom. Tijekom godine su u skladu s godišnjim dobima i važnim datumima izađivali proizvode za prodaju na školskom sajmu. Tako su od prodaje cvijeća od flisa za Valentinovo te sašivenih zečića i pilića za Uskrs kupili knjige za školsku knjižnicu.

Učenici su kroz ove aktivnosti unaprjeđivali praktične vještine i motoričke sposobnosti važne za svakodnevni život. Poticali su kod drugih učenika interes prema ručnom radu i strukovnim zanimanjima općenito.

Proveli smo zanimljivu aktivnost izrade novih predmeta od starih. Od doniranog jeansa izradili smo patcwork tehnikom navlake za jastuke. Oni su postali udobni dodatak i ukras naslonjačima od drvenih paleta koje su izradili učenici s učiteljima uključenima u Erasmus.

Praktične vještine – vrata u život

U našoj radionici osmišljeni su kostimi i kulise za predstavu Vrata koju su učenici izveli za Dan škole, ali i za rastanak s osmašima kojima su poručili da u životu otvaraju prava vrata na pravi način.

Uskrsne dekoracije

Nakon odigranog igrokaza, naši su se mali glumci opustili u kutku za odmor i čitanje smještenom u atriju škole. Tamo su na udobnim jastucima proizvedenim u našoj radionici spremno pozirali sa šeširima i torbama nastalim s Pacjencom.

Neki su učenici već najavili svoj dolazak u naš Kutak i u idućoj školskoj godini pa se veselimo novim pothvatima.