prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suze sv. Lovre najbolje se vide ovih dana

Izraz “suze sv. Lovre”, koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide, zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.

Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

Prolazak Zemlje kroz roj vrlo malih, sitnih čestica prašine, traje od 17. srpnja, pa sve do 24. kolovoza. Ali ovih dana, je ono maksimalno kad Zemlja prolazi kroz gušći oblak tih čestica praha. Ja bih rekao da će najidealnije biti noć od nedjelje na ponedjeljak i od ponedjeljka na utorak. Ali već ovih dana se mogu vidjeti, tako da možemo iskoristiti svaku priliku, kazao je Ante Radonić, popularizator istraživanja svemira.

One se najbolje vide u drugoj polovici noći, posebno pred zoru. Ovih dana organizirana su brojna promatranja u raznim gradovima.

Imat ćemo jedno promatranje sa Sljemenskog tornja sutra navečer, pa će za tu priliku toranj biti otvoren do dva ujutro. I u centru u Rijeci će biti promatranje meteora u subotu navečer. Pripremaju se u centru u Križevcima. Moram najaviti da će u nedjelju na ponedjeljak biti promatranje iz zvjezdarnice Zvjezdano selo na Mosoru, tako da će Splićani imati priliku, otkrio je.