prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Moodle slavi 22. rođendan

Moodle, jedan od najpopularnijih sustava za upravljanje učenjem (LMS) na svijetu, slavi svoj 22. rođendan! Razvijen od strane Martina Dougiamasa, koji je kao dijete živio u pustinji u zapadnoj Australiji, 1000 kilometara od najbliže škole, Moodle je zamišljen kao platforma otvorenog koda koja omogućava kvalitetno obrazovanje za sve.

Od svog predstavljanja, 20. kolovoza 2002. godine, Moodle je postao ključni alat u online obrazovanju, omogućujući milijunima korisnika širom svijeta sudjelovanje u učenju na daljinu, pri čemu je moguća prilagodba i proširenje funkcionalnosti prema specifičnim potrebama pojedinih obrazovnih institucija. Tijekom godina, Moodle se proširio i prilagodio suvremenim tehnologijama, uključujući integraciju umjetne inteligencije, kako bi poboljšao iskustvo učenja. Danas se koristi u gotovo svim dijelovima svijeta, s više od 377 milijuna registriranih korisnika, a podržava ga globalna zajednica programera, nastavnika i drugih korisnika.

U Hrvatskoj, CARNET koristi Moodle kao temelj za svoj sustav za učenje na daljinu Loomen. Loomen se u CARNET-u koristi već 16 godina, a omogućuje školama i fakultetima, učiteljima i učenicima, profesorima i studentima pristup digitalnim nastavnim sadržajima, vođenje online nastave i sudjelovanje u stručnim usavršavanjima. Oko jedne petine hrvatskih učenika i njihovih nastavnika koristi Loomen za nastavne aktivnosti, dok četiri od pet nastavnika koristi Loomen za sudjelovanje u stručnom usavršavanju. U brojkama, Loomenom se služi preko 120.000 korisnika.

Ovaj 22. rođendan Moodle-a ističe njegovu trajnu relevantnost i važnost u globalnom obrazovnom pejzažu, kao i njegov utjecaj na lokalne inicijative poput Loomena, koji koristi snagu ove platforme za unapređenje obrazovanja u Hrvatskoj.