prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kazalište u službi edukacije i prevencije – Predstava „Raspucavanje“

Školska knjižničarka Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru organizirala je iznimno zanimljivu suradnju s renomiranim kazalištem Lutonjica Toporko iz Samobora. Kazalište, u partnerstvu s Hrvatskim nogometnim savezom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, izvelo je predstavu pod nazivom „Raspucavanje“ koja je besplatno prikazana učenicima 5., 6. i 7. i 8. razreda  u četvrtak, 24. rujna 2024. godine.

Režiju i scenarij ove predstave potpisuje poznati hrvatski glumac, prevoditelj i pisac Vid Balog, čiji je rad prepoznat na kazališnim, televizijskim i filmskim pozornicama. Glavne uloge u predstavi sjajno su odigrali talentirani glumci Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž, čije su energične i emotivne izvedbe ostavile dubok dojam na publiku.

Ova predstava nije samo izvor zabave, već nosi duboku edukativnu poruku s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja u sportu, posebice u nogometu, ali i društvu općenito.

„Raspucavanje“ je premijerno prikazano 9. prosinca 2022. u Centru za kulturu Trešnjevka, na prvu obljetnicu legendarne pobjede Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, koja se zauvijek urezala u kolektivno pamćenje nacije. Tog dana čak 89.86 % gledatelja diljem Hrvatske pratilo je dramatično raspucavanje jedanaesteraca, što je postalo simbol povijesnog trenutka za hrvatski nogomet. Međutim, predstava otvara priču o troje učenika koji nisu imali priliku svjedočiti toj pobjedi jer su zbog neprimjerenog ponašanja (mentos bombona i gaziranog pića) bili kažnjeni i poslani u prostoriju bez televizora, gdje im je oduzeto pravo da prate povijesni događaj.

Predstava „Raspucavanje“ ne bavi se samo sportom, već u prvi plan stavlja aktualne društvene probleme, poput vršnjačkog nasilja, tolerancije, prihvaćanja različitosti i poštivanja pravila, kako na sportskom terenu tako i u svakodnevnom životu. Kroz dinamičnu radnju i odličnu glumačku izvedbu, predstava šalje snažnu poruku o važnosti poštovanja, fer igre, suzbijanja netolerancije i stvaranja okruženja u kojem različitosti obogaćuju društvo, a ne postaju izvor sukoba. Edukacija o vrijednostima kao što su uvažavanje tuđih mišljenja, odgovornost i pravednost, ključna je za razvoj mladih osoba u osviještene i tolerantne članove društva.

Predstava, koja je trajala 45 minuta, obilovala je smijehom, kreativnim rješenjima i važnim životnim lekcijama koje su potaknule učenike na razmišljanje. Sjajna izvedba glumaca Jakova Jozića, Jana Novosela i Roka Raguža izazvala je oduševljenje među učenicima, a nakon završetka predstave još su dugo odjekivali komentari oduševljenja.

Fotografije snimljene tijekom predstave svjedoče o radosnoj atmosferi – učenici su se još uvijek smijali, prepuni dojmova, dok je čarolija kazališta još uvijek bila prisutna u zraku. Ovaj događaj zasigurno će ostati dugo u sjećanju, ne samo zbog iznimne zabave, već i zbog dubokih pouka koje su učenici ponijeli sa sobom.