prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kulturna razmjena i atmosfera poštovanja prema svakom jeziku i njegovim govornicima

I ove školske godine se u subotu, 26. rujna 2024. godine, obilježio Europski dan jezika u Osnovnoj školi dr. Vinka žganca.

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna na inicijativu Vijeća Europe, još od 2001. – u suradnji s Europskom komisijom. Glavni su ciljevi proslave Europskog dana jezika:

  • upozoriti građanstvo na važnost učenja jezika i poticati učenje većega broja jezika da bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitih kultura
  • promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe
  • poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

Škola se nalazi na istočnom dijelu grada Zagreba i multikulturalna je škola koju pohađaju učenici raznih manjina kao što su Romi, Albanci; Srbi i Bošnjaci ali i učenici iz Ukrajine, Jemena i Sirije.

Drugu godinu za redom obilježavajuo Europski dan jezika te ovim događajem u žele podići svijest o različitom jezičnom podrijetlu učenika, potaknuti kulturnu razmjenu i atmosferu poštovanja prema svakom jeziku i njegovim govornicima.

Na priredbi su se tako mogli čuti engleski i njemački jezik koji se uči u školi kao prvi i drugi strani jezik, ali i jezici koje neki od učenika govore poput romskog, ukrajinskog i arapskog. Tema ovogodišnje priredbe je bila “A World of Peace – Svijet mira”. Učenici su čitali poruke i pjevali pjesme o miru na spomenutim jezicima. Na priredbi je sudjelovala učenica iz Industrijske strojarske škole čiji je boravak u Zagrebu uvjetovan ratom u Ukrajini. Priredba je završila pjesmom Imagine Johna Lennona.

Na satovima njemačkog jezika učenici su imali radionice te su izradili prekrasne plakate koji su izloženi u hodniku škole. Na satovima engleskog jezika učenici su izrađivali čestitke i pisali poruke na engleskom i hrvatskom jeziku koje su slali drugim školama u Europi. Okupili su se zajedno i proslavili jezike koji obogaćuju naše učionice, škole i zajednice.