prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski tjedan svemira

U Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku učenici četvrtog razreda s prof. fizike M. Macelaru obilježili su Svjetski tjedan svemira, koji je trajao od 4. do 10. listopada ove godine, prikladnom radionicom na ovogodišnju temu Svemir i klimatske promjene.

Nakon kratkog uvoda o tome koja je uloga svemirskih istraživanja i tehnologije u općoj pojavi klimatskih promjena- svemirski otpad, potrošnja goriva i slično, učenici su praktično odradili Klimatski kolaž, igru osmišljenu da objasni kako djeluje klima, osvijesti koji su uzroci i posljedice ljudskog djelovanja na klimatske promjene.

Igra potiče timski rad, raspravu i promišljanje o posljedicama djelovanja čovjeka na globalnu klimu. Učenici su na karticama dobili neke znanstvene činjenice koje su slagali poput kolaža na velikom plakatu, postavljajući ih njima logičnim redom i povezujući one koje imaju isti uzrok ili se nadovezuju kao posljedica. Na kreativan i njima logičan način razmišljajući i razgovarajući o učincima ljudskog djelovanja na klimu podijelili su svoje znanje, razmišljanja, ali i moguća rješenja nekih problema vezanih uz tematiku.

U prvoj fazi igre učenici iskazuju svoja osnovna znanja o pojmovima vezanima za klimatske promjene, u drugoj fazi koji su uzroci istih te cijelo vrijeme kroz razgovor povezuju uzročno-posljedične pojave. Konačno daju prijedloge o nekim mogućim načinima pojedinačnog i kolektivnog djelovanja kao doprinosa smanjenju drastičnih klimatskih promjena. U pozitivnom ozračju i opuštenoj raspravi obilježen je ovogodišnji Svjetski tjedan svemira.

Priloženi dokumenti