prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dječji tjedan u školskoj knjižnici: Stvaramo čaroliju uz optičke igračke!

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna 2024., knjižničarka OŠ Siniše Glavaševića u Vukovaru s oduševljenjem je ugostila učenike 1. a razreda Osnovne škole zajedno s njihovom učiteljicom Jasnom Panza, na edukativno-kreativnoj radionici posvećenoj izradi optičkih igračaka!

Ova jedinstvena aktivnost omogućila je djeci da, kroz igru, kreativnost i timski rad, uđu u fascinantan svijet znanosti i otkriju čaroliju optičkih iluzija. Povezivanjem umjetnosti i znanosti, učenici su na zabavan način stekli nova znanja i iskustva, stvarajući vlastite verzije popularnih optičkih igračaka iz prošlosti – taumatropova, poznatih i kao “čarobni diskovi”.

Radionica je započela uvodom u povijest optičkih igračaka. Djeca su saznala da je taumatrop jedna od najstarijih igračaka. Zatim su učenici s velikim entuzijazmom prionuli na izradu svojih taumatropova. Svako dijete dobilo je prazan disk i na njega nacrtalo dva različita motiva – na jednoj strani leptira, a na drugoj cvijet, ili pticu i kavez. S nestrpljenjem su zavrtjeli svoje kreacije i s čuđenjem promatrali kako se crteži stapaju u jednu cjelovitu sliku kada se disk brzo okrene.

S puno smijeha i oduševljenja, mali kreativci su kroz vlastite radove otkrili osnovne principe optičke iluzije i naučili kako naš mozak percipira slike koje se brzo izmjenjuju. Taumatrop, iako na prvi pogled jednostavan, pružio im je uvid u zanimljive znanstvene koncepte poput brzine izmjene slika i percepcije pokreta. Na taj su način djeca stekla osnovno razumijevanje o tome kako naše oči i mozak rade zajedno kako bi stvorili iluziju pokreta.

Osim što je poticala kreativnost i preciznost u crtanju i izradi igračaka, radionica je djeci pružila priliku da na pristupačan i zabavan način istraže znanstvene fenomene. Također, sudjelovanje u ovoj aktivnosti ojačalo je i osjećaj zajedništva među učenicima, jer su se međusobno poticali i dijelili ideje.

Na kraju radionice, naši mali izumitelji otišli su puni dojmova, novih saznanja i ljubavi prema znanosti i stvaranju.

Ova radionica je pokazala koliko su dječje knjižnice važne u razvoju mladih umova, pružajući im prostor gdje kreativnost susreće znanost, a znanje postaje zabava! Kako je to izgledalo, možete vidjeti ovdje.