prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

Kibernetičke prijetnje u porastu su na globalnoj razini, a različiti napadi sve su sofisticiraniji i složeniji i zato je važna svijest o sigurnosti u digitalnom i virtualnom okruženju, rečeno je na 8. Međunarodnoj konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti “CSC 2024”.

Tema dvodnevne konferencije je “Umjetna inteligencija u kibernetičkoj sigurnosti”. Organizator je Hrvatski institut za kibernetičku sigurnost (HIKS), a njegov predsjednik Drago Žagar istaknuo je da se na skupu analizira korištenje umjetne inteligencija za cyber napade, ali i kako se ta inteligencija može iskoristiti u obrani od kibernetičkih napada.

Ističe da sve ono čime se služimo svaki dan – od elektroničke pošte, internet kupovine, korištenja različitih aplikacije, može biti izvor potencijalne ugroze.

– Stoga je prvo i osnovno držati digitalnu higijenu, što znači da moramo paziti što radimo i kako radimo, kako bismo se na najbolji način zaštitili od potencijalnih napada, koji su svuda oko nas, rekao je Žagar.

Važna sigurnost u virtualnom okruženju

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Bernard Gršić ističe kako je u vrijeme brzo rastuće digitalizacije sigurnost u virtualnom okruženju još važnija, jer o njoj ovisi zaštita osobnih podataka i financijskih transakcija.

– Zato je cilj Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, kojeg je Hrvatska donijela, i ostalih podzakonskih akata koji su u pripremi, stvaranje koordiniranog sustava upravljanja kibernetičkom sigurnosti, naglasio je.

Da bi digitalna transformacija mogla napredovati i omogućiti ono što treba građanima i poduzetnicima, potrebno nam je sigurno i stabilno digitalno okruženje, poručio je Gršić.

Voditelj osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak upozorio je da je prošle godine evidentirano 460 kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju putem interneta.

– Što je za 50 posto više u odnosu na razdoblje prije dvije godine.Stoga moramo više djelovati, raditi preventivne aktivnosti, kako bi osvijestili djecu, mlade, roditelje, i stručnjake iz ove problematike, rekao je Ramljak.

Na konferenciji se, uz ostalo, raspravlja o načinima korištenja umjetne inteligencije u kibernetičkoj sigurnosti, osiguranju uređaja i podataka te umjetnoj inteligenciji u borbi protiv zlostavljanja djece.

Supokrovitelj konferencije je Akademija tehničkih znanosti Hrvatske.