prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus dani

I Osnovna škola kraljice Jelene pridružila se obilježavanju Erasmus dana. Organizirani su okrugli stolovi za učenike i djelatnike, izložba s mobilnosti te predavanja na kojima su korisnci Erasmus+ projekata upoznali ostale kolege iz Splitsko-dalmatinske županije s aktivnostima koje su proveli tijekom mobilnosti.

Ove se godine osmi put zaredom obilježavaju Erasmus dani, prigodna godišnja manifestacija kojom se istovremeno u svijetu obilježava uspjeh Erasmus+ projekata. Vode ih organizacije koje provode ili su provele Erasmus aktivnosti. Tako predstavljaju rezultate Erasmusa, znanja i iskustva koje su stekli.

Prve aktivnosti obilježavanja Dana Erasmusa započele su svečanošću otvorenja Erasmus izložbe. Nakon prigodnog programa koji su pripremili učenici i učitelji škole, obilježavanju su se pridružili učitelji i učenici iz Slovenije koji su tada sudjelovali na mobilnosti u školi. Domaćine su pozdravili pjesmom i prezentacijom škole.

Nakon svečane priredbe, slovenski su učenici nazočili nastavi u 4. c razredu. Četvrtaši su svoje goste dočekali pozdravom na slovenskom jeziku. Zajednički su izrađivali straničnike s motivima iz svojih zemalja. Straničnike su međusobno razmijenili kao uspomenu na divne trenutke u Solinu.

Zatim su učenici sudjelovali u radionici Plant a flower of friendship u 6. b razredu. Radionicu je vodila učiteljica Biologije i Kemije Marijana Gudić uz pomoć učenica 6. b razreda. Učenici i učitelji zasadili su biljku prijateljstva čuvarkuću koja prema legendi štiti kuću i ukućane od munja i oluja. Legendu u obliku smotuljka lijepili su na posudice sa sadnicom čuvarkuće. Sadnice su ponijeli sa sobom i pri povratku kući posadit će ih u svome domu.

Erasmus dane nastavili su obilježavati i u sljedećim danima. Srijeda ujutro započela je razgledavanjem izložbe postavljene u atriju aneksa škole. Dio učenika sudionika prethodnih Erasmus+ mobilnosti sudjelovao je na okruglom stolu naziva Around Europe gdje su iznosili svoja iskustva uz moderatorice Marijanu Gudić i Marijanu Bandić Buljan. Pažljivo su slušali iskustva učenika koji su bili u Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj. Nakon toga uslijedio je okrugli stol za učitelje pod istim nazivom gdje su učitelji jedni drugima predstavili svoje aktivnosti na mobilnostima. Najviše ih je zanimalo kako su naučeno primijenili u praksi.

Poslijepodne su gosti iz OŠ Drage Bajca iz Vipave posjetili Područnu školu Kučine. Kako su učenici iz Kučina upravo obilježavali Dane kruha, rado su im se priključili učenici i učiteljice iz Slovenije. Bilo je tu raznih radionica: Kravata-izum Hrvata, Veliki vodič kroz malo mjesto, Upoznajmo EU i radionica pjevanja i plesa. Gosti su uživali u izradi kravata, igrama, pjevanju, plesu i razgledavanju mjesta. Nakon igre zasladili su se domaćim soparnikom, fritulama i ostalim slasticama. Košarice su također bile pune voća: mandarina, jabuka i šipka. Gosti su otišli puni dojmova veseleći se novom danu sa svojim domaćinima.

Četvrtak je započeo posjetom nastavi Geografije: učiteljica Marijana Bandić Buljan sat je posvetila klimatologiji. Učenici su se podijelili u heterogene skupine i izrađivali 3D modele atmosfere. Naučili su od kojih se slojeva sastoji. Prepoznavali su vrste oblaka, mjerne instrumente (kišomjer, vjetromjer, termometar). Sat je protekao u ugodnoj i radnoj atmosferi. Nakon toga im je voditeljica Školske zadruge Olea Miroslava Ivandić predstavila aktivnosti Zadruge. Učenici su sudjelovali u izradi šeširića i pritom pokazali svoju maštovitost i kreativnost. Gosti su potom sudjelovali na satu Glazbene kulture u 4. b razredu. Zajedno su otpjevali i odsvirali nekoliko pjesama s učiteljicom koja ih je pratila na harmonici.

U poslijepodnevnim satima održan je i stručni skup pod nazivom “Erasmus dani u OŠ kraljice Jelene“. U prvom dijelu skupa, ravnateljica je pojasnila prisutnima tijek uključivanja u Erasmus+ program i koja je uloga ravnatelja u dobivanju akreditacije. Nakon toga, učitelji su predstavili sudionicima stečena znanja sa svojih mobilnosti i kako su ih implementirali u svoj rad. Učiteljica Jelena Kelava i Paula Bašić govorile su o nastavi održivog razvoja s tečaja iz Seville. O organizaciji i pogodnostima strukturiranog tečaja govorile su učiteljice Zdenka Jerković i Nives Bogdan. Anita Čupić, učiteljica razredne nastave, i pedagoginja Sanja Matić upoznale su prisutne s aktivnostima mobilnosti iz  Budimpešte. O aktivnostima promatranja rada u školi u Sloveniji govorila je učiteljica Miroslava Ivandić. Erasmus+ ambasadorica Nives Bogdan pojasnila je kako se uključiti u Erasmus+ projekte slijedeći zadane korake.

Predstavljanjem praktičnih iskustava s Erasmus mobilnosti završili su Erasmus dani. Svi sudionici zaključili su kako Erasmus+ obogaćuje  život i učitelja i učenika. Osim što su realizirani brojni ciljevi koji su zadani projektnim aktivnostima, sudionici Erasmusa unaprijedili su svoje generičke vještine.