prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba: Jane Austen u 21. stoljeću

Učenici Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića sudjelovali su u projektu obilježavanja 200 godina smrti Jane Austen likovno se izražavajući i kreirajući različite materijale uz pomoć online alata. Projekt je trajao jednu školsku godinu, a u njemu su sudjelovali učenici svih razreda i usmjerenja pod mentorstvom svojih profesorica. Projekt je uspješno predstavlljen javnosti na izložbi u školskoj galeriji Anima.

Povodom 200 godina smrti Jane Austen, u galeriji Anima u Srednje škole Ban Josip Jelačić Zaprešić, 25. travnja 2018. godine, otvorena je izložba Jane Austen in the 21st Century kao kruna cjelogodišnjeg projekta. Svi su posjetitelji mogli osjetiti dašak 19. stoljeća uz romantičnu glazbu, interijer, engleski čaj i kolačiće te sveprisutne Jane. 

Izložba je zamišljena kao spoj tradicionalnog i modernog u sklopu Erasmus + projekta Nastava 21. stoljeća i kao dio projekta Zdravi odnosi kojim se potiče bolja suradnja učenika, djelatnika škole, roditelja i lokalne zajednice. Pod mentorstvom svojih profesorica Keti Bradanović (likovna kultura), Helge Kraljik (engleski jezik)  i Ankice Šarić (engleski jezik), učenici svih usmjerenja i svih razreda pripremali su izložbu tijekom 2017./2018. školske godine. Pridružili su im se mnogi nastavnici i djelatnici škole kao i neki roditelji. 

Učenici su najprije proučavali život i djelo poznate engleske književnice i nakon toga su se nastavili likovno izražavati u različitim tehnikama. Budući da pripadamo digitalnom vremenu ta ista likovna djela upotrebljena su u izradi online postera, infografika, stripova, slagalica i bookmarkera uz pomoć različitih online alata. Učenici su također gledali filmove temeljene na djelima Jane Austen (Ponos i predrasude; Emma) i nakon toga izradili svoje voiceovere kao parodije filmskih isječaka. Također su osmislili i snimili intervju s Jane Austen koju su za potrebe snimanja intervjua IT programom doveli u 21. stoljeće. 

Samo su otvaranje izložbe također vodili učenici i na zanimljiv način potaknuli goste na interaktivno sudjelovanje u izložbi putem online kviza, slaganja online slagalica, pisanja dojmova u online alatu Awesome Screenshot (https://www.awesomescreenshot.com/project/835575/32636b08fe20b87cf17461f4cb3822fb) i odgovaranja na pitanje: “If Jane came to visit us, what would you teach / show her?” u Linoitu (http://linoit.com/users/hkraljik/canvases/Jane%20Austen%20in%20the%2021st%20Century). Cijeli su događaj popratili lokalni mediji i na taj način podržali učenike u njihovoj kreativnosti i poduzetnosti.