prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Bojanje pisanica prirodnim bojama – ljuskama, voćem i povrćem

Jedan od popularnijih načina bojanja Uskrsnih jaja je taj da se kuhaju u ljusci crvenog luka s motivima djeteline, lišća i sl., a može se i škarama sitno isjeckati ljuska od crvenog i bijelog luka i ukrasiti jaja.

Da jaja ne bi pucala, treba ih izvaditi nešto ranije iz hladnjaka da poprime sobnu temperaturu, oprati ih i staviti u hladnu vodu u koju je dodano malo soli, te ih kuhati nešto dulje, na laganoj vatri. Za izražajniju boju jaja se trebaju ostaviti potopljena u otopinama preko noći, ali u hladnjaku.

Upute:

  • oguliti koru crvenog luka
  • staviti u vodu da prokuha toliko dugo dok voda ne promjeni boju i potamni
  • jaja ukrasite ubranim listovima trave ili peršinom, djetelinom, lišćem…
  • jaje staviti u izrezanu najlonsku čarapu
  • zavrnuti i zavezati krajeve čarape
  • izvaditi koru i staviti jaja da se kuhaju desetak minuta
  • kad se jaja ohlade namazati ih uljem da dobiju sjaj.

Bojanjem s lukom, jaja dobiju lijepu smeđkasto – crvenu boju, ali djeca vole imati jaja raznih boja. Za bojanje jaja, a naročito u svjetlije boje treba nabaviti bijela jaja. Na gore opisani način, isto se može učiniti sa špinatom, ciklom, crvenim zeljem, kavom, brusnicom, mrkvom, kurkumom, sokom od borovnica…

Kako postići određenu boju?

  • jarko žuta – 3 žlice kurkume ili šafrana u prahu dodati u 1 l vode te dodati 2 žlice bijelog octa.
  • žuto narančasta – u 1 l vode skuhati koru od 12 glavica crvenog luka srednje veličine, te dodati 2 žlice bijelog octa.
  • narančasta – u 1 l vode dodati 5 žlica slatke crvene paprike, te dodati 2 žlice bijelog octa.
  • crvena – koristiti konzervirane višnje i sok od višanja
  • tamno crvena – koristiti konzerviranu ciklu u soku od brusnica (umjesto vode)
  • svijetlo ružičasta – u blenderu pomiješati oko 100 g smrznutih višanja, borovnica ili jagoda i dodati oko 400 ml vode, zakuhati i procijediti vruće, a ostatak voća baciti.
  • jarko ružičasta – pomiješati 300 ml soka od cikle i 300 ml soka od brusnica.
  • svijetlo zelena – 2 šake lavandinih cvjetova ili 1 pakiranje zelenog čaja pomiješati s dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje i kuhati u pola litra vode.
  • trava zelena – pomiješati po 100 g listova špinata i smrznutih borovnica, usitnite ih u blenderu i dodati 1 l soka od borovnica, prokuhati, procijediti i u tekućinu dodati 2 žlice kurkume u prahu.
  • plava – nasjeckati glavicu crvenog kupusa srednje veličine i preliti s 1 l vode i prokuhati. U blenderu pomiješati oko 100 g smrznutih borovnica i dodati oko 400 ml vode, zakuhati i procijediti vruće, a ostatke voća baciti.
  • sivo plava – u blenderu usitniti 100 g smrznutih borovnica i dodati im 400 ml soka od borovnica, zakuhati i procijediti vruće, a ostatke voća baciti.
  • ljubičasta – Konzervirana cikla i sok od cikle, sok od crnog grožđa, crveno zelje
  • siva – 100 g smrznutih višanja i borovnica usitniti u blenderu i dodati oko 400 ml vode, zakuhati i procijediti vruće, a ostatke voća baciti.
  • smeđa – 2 žlice mljevene kave pomiješati s 300 ml vrlo jake hladne ili vruće kave te dodati 2 žlice bijelog octa.

Postupak bojanja jaja

Kao opće pravilo za bojanje jaja uzima se 800 g sjeckanog povrća ili voća ili 3-4 žlice začina na litru vode, a sve voće zgnječi se u pire i po mogućnosti, ne koristi se tvrda voda.

Bijeli ocat služi kao učvršćivač boje, i treba ga koristiti ako se jaja bojaju crvenim lukom ili začinima, npr. kurkumom, paprikom ili kavom, a ne treba se dodavati ako se bojaju povrćem i voćem, jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Dodaju se 2 žlice octa na 1 litru vode. Postoje dva načina bojanja jaja: topli i hladni postupak.

Topli način bojanja jaja

Ovaj način podrazumijeva kuhanje jaja u otopini boje. Toplinom boja jače prodire u jaje, pa je intenzivnija. Sirova jaja u jednom sloju polažu se u otopinu boje i ostavi se da sve skupa zakuha. Nakon toga treba smanjiti temperaturu i pustiti da se lagano kuha još pola sata. Da bi boja bila intenzivnija, kad se ohlade, jaja se preko noći mogu ostaviti u otopini boje u hladnjaku. Nakon toga, jaja se izvade i osuše papirnatim ručnikom te se ostave da se potpuno osuše na kartonu za jaja ili na rešetki, na zraku.

Hladni način bojanja jaja

Ovaj način je prikladniji za djecu, pogotovo ako se obojana jaja namjeravaju jesti. Jaja se prethodno skuhaju u tvrdo, isperu hladnom vodom, te se s površine (četkicom za zube) uklone eventualne nepravilnosti na ljusci. Posuše se papirnatim ručnikom, a zatim se metalnom žlicom, pažljivo polože u pripremljenu, hladnu otopinu boje i namaču najmanje 20 minuta. Mogu se ostaviti i preko noći, u hladnjaku, za intenzivniju boju. Suše se na isti način kao i kod toplog postupka.

Kako ćete postići sjaj na obojanim jajima?

Obojana jaja imaju mat površinu i ne sjaje se. Da bi bljesnula dodatnim sjajem, mogu se premazati vatom namočenom u suncokretovo ulje ili preko svakog jaja prijeći komadićem slanine.

Kako dobiti različite otiske i šare na uskršnjim jajima?

Za dodatno ukrašavanje jaja različitim šarama i otiscima, za to postoji nekoliko načina, a najprikladniji za djecu je „lov na prirodu“ – potraga za zanimljivim listove, npr. djetelinom,  paprati ili malim cvjetovima (izbjegavati borove iglice, jer su pretanke i lako se pomiču po ljusci jaja, pa neće ostaviti otisak na jajetu).

Jaja prethodno skuhati u tvrdo, isprati ih hladnom vodom i dobro posušiti. Izabrani list ili cvijet prisloniti na jaje tako da vrlo čvrsto prijanja, jaje staviti u staru najlon čarapu i zavezati na krajevima, tako da čvrsto steže jaje. Ovako pripremljena jaja staviti u hladnu ili toplu otopinu boje. Ostaviti jaja barem sat vremena u boji (što dulje jaje stoji u boji dobiva se jači kontrast boja). Nakon toga jaja izvaditi iz najlon-čarape, posušiti i usjajiti biljnim uljem.

Bojanje čajem:

  • zeleni čaj – žuta jaja
  • šipak – siva jaja
  • crni čaj – narančasto žuta.

Upute:

  • u jednu šalicu staviti 4 vrećice čaja i jednu žlicu octa
  • preliti vrućom vodom i ostaviti deset minuta da stoji
  • tvrdo, već skuhano i još vruće jaje, staviti u šalicu s čajem
  • jaje ostaviti u čaju 15 do 20 minuta, da primi boju.