Korijen cikle bogate je crvene boje koja potječe od skupine crvenog pigmenta zvanog betacijanini. U kolonijalno doba sokom cikle bojili su glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke.
Ljekovitost
Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.
Ona je i vrlo važna namirnica u prehrani vegetarijanaca jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti.
Cikla sadrži i jod. Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja, pa se preporučuje i starijim osobama.
Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.
Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako se želi poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu je dobro upotrijebiti mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku, što daje punoću okusa.
Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.
Ciklu se može konzumirati bilo u kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekreciju želuca.
Zahvaljujući prisutnosti antocijana koji cikli daju crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja. Osim toga, betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.
Višestruko ljekovito djelovanje cikle na ljudski organizam u kombinaciji s vrlo pristupačnom cijenom predstavlja pravu blagodat za zdravlje dostupnu svima.
Kupovanje i čuvanje cikle
Ovisno o sorti, cikla je dostupna na tržnicama od lipnja do listopada.
Korijen cikle je okrugla ili ovalna oblika, male ili srednje veličine, treba biti tamnocrvene boje, neoštećene kože, čvrste strukture i tankog vrška. Što je promjer korijena veći, sredina mu je drvenastija i nema dobar okus. I listovi cikle su jestivi, pa je boljke kupovati one svježe, izrazito zelene boje, dužine oko 15 cm.
Kod spremanja cikle u hladnjak prije upotrebe je potrebno odrezati joj listove nekoliko centimetara iznad korijena, pa korijen čuvati u plastičnoj vrećici 7-10 dana. Oštećene listove treba ukloniti, a ostale spremiti u plastičnu vrećicu i čuvati u hladnjaku do dva dana.
Izvori:
- http://sirovahrana.hr/clanak/cikla-311, preuzeto 16. svibnja 2013.
- Fotografija je preuzeta sa stranice http://www.freedigitalphotos.net, autor fotografije je Simon Howden, preuzeto 16. svibnja 2013.