Suprotno uvriježenom vjerovanju, istraživanje je pokazalo da, ako se doručak ne pojede, neće izazvati osjećaj pojačane gladi u poslijepodnevnim satima ili razliku u potrošnji energije.
Znanstvenici sa sveučilišta Monash u Melbourneu analizirali su vezu doručka s promjenom tjelesne težine i dnevnim unosom energije. Poslužili su se podacima iz 13 kliničkih istraživanja provedenima u SAD-u i Velikoj Britaniji u posljednjih 28 godina.
Ustanovili su da je ukupan dnevni unos energije bio veći u ljudi koji su doručkovali nego kod onih koji nisu (u prosjeku 260 kalorija), bez obzira na to doručkuju li inače ili ne. Također, utvrdili su da između jednih i drugih nema značajne razlike u aktivnosti metabolizma.
„Iako redovito uzimanje doručka može imati druge važne učinke, treba biti oprezan kada se doručak savjetuje radi skidanja težine jer može imati posve drugačiji efekt“, stoji u studiji.
Međutim, to ne znači da bi se trebalo pretjerivati u jajima i slanini. Znanstvenici, naime kažu da je kvaliteta starih istraživanja prilično loša, stoga bi zaključke trebalo uzeti s oprezom.