prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gume za žvakanje

Iako zvuči pomalo nevjerojatno, nedavna istraživanja pokazuju da su ljudi za žvakanjem guma i smola ludi već tisućama godina. Naime, nedavno je otkriveno da su i ljudi mlađeg kamenog doba poznavali gume za žvakanje, odnosno da su žvakali brezinu smolu i to prije više od 5000 godina. Teško da bismo to žvakanje mogli nazvati užitkom jer zapravo se radi o tome da brezina smola sadrži karbolnu kiselinu koja je snažan antiseptik i koja pomaže protiv upala u ustima.

I stari Grci su žvakali. Doduše, njihove žvakače nisu bile nalik ovih današnjim, već se radi o smoli sredozemnog grma Mastike. Maje su žvakali ekstrakt zimzelenog drveta Manilkara zapota, a sjevernoamerički Indijanci smolu s različitih crnogoričnih stabala. Doseljenici koji su na američki kontinent stigli iz Europe, preuzeli su od Indijanaca običaj žvakanja smole te su vrlo brzo naviku žvakanja – komercijalizirali. Tako se smrekova smola već početkom 19. stoljeća u Sjedinjenim Državama počela prodavati i time postala prva komercijalna žvakaća guma na svijetu.

Pedeset godina kasnije, smrekovu koru s tržišta zamjenjuje parafinski vosak, a godine 1848. John B. Curtis na sjeverozapadu Sjedinjenih Država proizvodi i pakira prvo pakiranje žvakaćih guma. Nazvao ih je: The State of Maine Pure Spruce Gum. Dvadesetak godina kasnije, točnije 1871. patentiran je i stroj za njihovu proizvodnju jer su se do tada žvakaće proizvodile isključivo ručno. Prvi automati za kupnju žvakaćih guma postavljeni su na postajama njujorške podzemne željeznice još davne 1888. Radilo se o popularnim kuglama koje su se u istom obliku zadržale i do danas.

U kratkom je vremenu otkriveno kako im se može poboljšati okus i kako se on može što duže zadržati tijekom žvakanja. Tijekom vremena tehnolozi su uvodili mnoge inovacije u sastavu, okusu, obliku i pakovanju gume za žvakanje. Najveća promjena zahvatila ju je oduzimanjem šećera, koji se smatra temeljnim uzrokom razvoja karijesa zubi.  

Da su kaugume korisne zubima i desnima otkrio je deset godina kasnije neki ljekarnik u New Yorku proizvevši posebnu žvakaću gumu. Naime, već je tada dokazano da žvakanje gume bez šećera ima višestruko pozitivno djelovanje na zdravlje usta i zubi. Dugotrajno žvakanje stimulativno djeluje na muskulaturu usta i obraza te na razvoj i funkciju čeljusnog zgloba. Njena prisutnost u ustima stimulira povećanu proizvodnju i lučenje sline koja zbog svog sastava neutralizira kiseline u ustima, čime sprječava pojavu karijesa na zubima i drugih oboljenja sluznice usta.

Mnoge osobe žvaču gumu otvorenih usta, što izaziva neugodne zvukove mljackanja i pucketanja, a to spada u okvire ružnog ponašanja. Također nije lijepo žvakati uvijek i na svakom mjestu, ali na to se često zaboravlja.