Jedno jaje ima solidnu količinu kolesterola, oko 400 miligrama u prosjeku. Šef nutricionističkog odjela Dječje sveučilišne bolnice u Muenchenu, profesor Berthold Koletzko pojašnjava: „Dvije trećine kolesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Kolesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle“, kaže Koletzko.
Međutim, nutricionisti kažu kako je potrebno pripaziti koliko će se jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena prehrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima. „Naša bi preporuka bila do tri jaja tjedno“, rekla je glasnogovornica Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl.
To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput kruha, kolača, tjestenine ili majoneze. Gahl priznaje da je “jako teško izbrojiti koliko ih ondje ima” i dodaje da nije strašno ako se ponekad malo pretjera u preporučenoj tjednoj dozi.
„Svatko s visokom razinom kolesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja tjedno“, objašnjava Gahl.
„Zdravi ih pojedinci mogu konzumirati i više“, kaže Koletzko, napominjući da ostatak prehrane mora biti uravnotežen. „Jaja nisu samo bogata kolesterolom. Bogata su proteinima i vitaminom A, dobrim za oči, imunosni sustav i kožu. Sadrže i lecitin, 'hranu za mozak', odnosno za živčani sustav. Zato su dobra za stariju populaciju“, kaže Koletzko.
Mladi ili stari, pitanje jesu li jaja za vas zdrava ovisi i tome na koji su način pripremljena. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.
I još jedan savjet: jaja treba dobro prokuhati ili ispeći. To će ubiti salmonelu. Ako ih želite konzumirati sirova, budite sigurni da su svježa. A to se može isprobati tako što ih se stavi u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, svježe je. Ako polako „izranja“ prema površini, treba ga prokuhati ili ispeći, međutim, 'izroni' li na površinu, najbolje je s njim ravno u koš za smeće.
Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.