prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kaštelanski srednjoškolci na otvaranju Kreativnog proljeća

Manifestacija Kreativno proljeće svečano je otvorena 9. travnja 2018. godine u sućuračkoj Nadbiskupskoj palači. Kroz brojna događanja, narednih sedam tjedana, kaštelanski pojedinci, ustanove i udruge moći će pokazati javnosti svoje kreativne aktivnosti.

 

Već na samom otvaranju manifestacije, na večeri posvećenoj kaštelanskom vinogradarstvu i vinarstvu, priliku da pokažu svoju gastronomsku umješnost imali su učenici prehrambene struke i njihovi strukovni nastavnici Srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću – Nehaju.

Nakon uvodnih pozdravnih govora i tri kratka tematska predavanja, među kojima i nastavnika stručnih predmeta poljoprivrede Živka Skračića o Babici i Crljenku kaštelanskom, slijedila je degustacija jela antičke kuhinje koje su pripremili učenici pod vodstvom  svojih nastavnica.

U davnim vremenima, antička jela su pripremana uglavnom bez mesa uz obilno korištenje žitarica, grahorica, ribe, sira i različitih začina. Gostima je ponuđeno varivo od slanutka, graha i leće, kuhano u vinu s dodatkom inćuna, maslinovog ulja i začina. Uz varivo se mogao jesti libum (beskvasni žrtveni kruh sa sirom i jajima) ili lebum (u kojem ima kvasa, mlijeka, sira, jaja, maslina i meda). Od slatkih rimskih delicija na stolu su se našle savillum (pogačice slične libumu, ali slatke, s medom i makom) te patina od jabuke (sočni kolač od jabuke, prošeka, meda, maslinovog ulja, limuna i začina). Pravi užitak bio je conditum paradoxum, aromatično začinjeno vino (korišteno je Nehajsko bijelo, proizvedeno u školskom podrumu), s dodacima lovora, šafrana, papra, datulja i meda. 

Prisutni sudionici otvaranja prvog tjedna manifestacije posvećenog vinu, pohvalili su neobičan meni, uspješno pripremljena jela i trud učenika i nastavnika. U dobrom raspoloženju i uz klapu Sv. Jeronim, imali su potom prigodu kušati i kaštelanska vina proizvedena u domaćim konobama.