Iako još uvijek zvuči vrlo egzotično, avokado je već neko vrijeme na listi namirnica u hrvatskim kuhinjama. Zbog svojeg nutritivnog sastava, smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.
ERASMUS+ projekt „Everything starts with health“
Erasmus+ projekt u kojemu kao škola partner sudjeluje Osnovna škola Trnjanska iz Zagreba s koordinatoricom učiteljicom Petrom Crnjević Trstenjak uz pomoć projektnog tima škole koji broji 8 članova.
Matematika u zdravoj prehrani
Ove školske godine pokrenuli su projekt “Matematika u zdravoj prehrani” ne samo u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci već i u Srednjoj školi Ilok.
Tjedan školskog doručka
Četvrti nacionalni Tjedan školskog doručka obilježava se ovaj tjedan diljem škola u Hrvatskoj u sklopu projekta Živjeti zdravo, a pokrenut je s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete.
Poremećaji hranjenja
Čitate li ovaj tekst zato što vas brine pati li vaš prijatelj, član obitelji ili možda vi od nekog oblika poremećaja hranjenja? Poremećaj hranjenja je ozbiljna bolest koja ima ozbiljne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje. Slijedi opis najčešćih oblika poremećaja hranjenja i upute kako prepoznati rane znakove tog poremećaja i pomoći sebi ili bliskoj osobi. U tekstu koji slijedi saznajte i najčešće mitove vezane uz ovu bolest te kome se obratiti za pomoć.
Što jesti kad vam je oslabljen imunitet?
Imunitet je preduvjet za dobro zdravlje i dug život, a ako ga želite održati snažnim, unesite promjene u prehranu. U današnje vrijeme nije lako održati imunitet zdravim i snažnim. Nečist zrak, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju traga.
Spretni i sretni – projekt o zdravim prehrambenim navikama
Kako bi uz provođenje brojnih aktivnosti učenici postali spretniji u svim vještinama i sretniji u svim nastojanjima potičemo ih, poučavamo i promoviramo aktivan pristup temama za što kvalitetniji i zdraviji život u sklopu Erasmus + KA 210 projekta Spretni i sretni koji se provodi u OŠ Bakar.
Kako se hranimo?
Učenici 7.-ih i 8.-ih razreda osnovne škole” Antun Matija Reljković” iz Bebrine su zajedno s nastavnicom Sanjom Kokanović proveli anketu o vlastitim prehrambenim navikama.
Konzumacija brze hrane i školski uspjeh djece
Brojna istraživanja su pokazala da se djeca koja redovito konzumiraju brzu hranu, češće bore s pretilosti u ranoj dobi te brojnim zdravstvenim problemima u kasnijem životu. No prema novom istraživanju, brza hrana negativno utječe i na školski uspjeh djece.
Prehrana neandertalaca
Kuhari iz kamenog doba bili su iznenađujuće sofisticirani, kombinirali su niz sastojaka i koristili različite tehnike za pripremu i davanje okusa svojim jelima, pokazala je analiza nekih od najranijih ostataka pougljenjene hrane.