Doručak, kako mu samo ime i govori, obrok je koji bi nam trebao opskrbljivati tijelo energijom sve do ručka. O samoj znanstvenoj i praktičnoj tezi korisnosti doručka napisani su mnogi radovi. U većini njih apostrofira se važnost doručka upravo kod mlađe populacije.
Festival znanosti 2023. “Snaga u zrnu”
Ovogodišnji Festival znanosti na temu Priroda i društvo u svojoj tematskoj odrednici otvorio je mnoge mogućnosti da učenici na zanimljiv način spoznaju svijet oko sebe te dobrobit okoliša u kojem živimo. Uz obilježavanje godine prosa učenici prvih razreda Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin sa zanimanjem su razradili temu te spoznali nove mogućnosti samoodrživosti u prirodi koju trebamo očuvati.
Žitarice su najzdravija hrana
Žitarice su bogati izvor mnogih esencijalnih vitamina, minerala i fitokemikalija. Tipična je žitarica siromašna zasićenim mastima, ali bogata polinezasićenim masnoćama, što uključuje i omega-3 linoleinsku kiselinu, nema kolesterola, bogata je topivim i netopivim vlaknima, izvrstan je izvor ugljikohidrata, proteina, vitamina E i B kompleksa, fitokemikalija što uključuje fitoestrogene, fitinsku kiselinu (smanjuje glikemijski indeks hrane i pomaže u zaštiti probavnog sustava), flavonide i fitosterole (korisne pri redukciji kolesterola u krvi), kao i mnogih minerala kao što su selen, željezo, magnezij, fosfor, bakar i cink.