Prema istraživanju „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska” (2021./2022.) svako treće dijete, starosti od 8,0 do 8,9 godina, imalo je prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu (njih 36,1 %).
Ovaj tjedan u školi proveden je školski projekt kojim se obilježio Tjedan školskoga doručka 2024. Riječ je o nacionalnom projektu koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti nutritivno bogatoga doručka za svako dijete. Projekt ove godine slavi peti rođendan, a petu godinu zaredom u obilježavanju pridružuje se stručno-razvojna služba škole. U periodu od 14. do 18. listopada za učenike 2. i 3. razreda pripremljene su interaktivne radionice koristeći se informacijama i edukativnim materijalima dostupnim na mrežnoj stranici projekta.
S učenicima se razgovaralo o hrani i njenoj svrsi za ljudsko tijelo, važnosti zdravoga doručka i tanjura pravilne prehrane, receptima za zdravi doručak te o voću i povrću kao superjunacima koji opskrbljuju naš organizam potrebnim vitaminima i mineralima. Aktivnosti provedene s učenicima: glasovanje i odabir najomiljenijega voća i povrća u školi, crtanje svojih voćnih i povrtnih superjunaka, izrađivanje planova kako osigurati 5 vrsta povrća ili voća tijekom jednoga dana te osmišljavanje svojih superdoručaka koji sadrže različito voće i povrće za svaki dan u narednom tjednu.
Izvori: