Cilj projekta bio je istražiti primjere dobre prakse poslovanja gospodarskih subjekata i uočiti važnost oznaka kvalitete u prehrambenoj industriji.
Dana 21. veljače 2025. godine učenici su u pratnji mentora nositelja aktivnosti profesorice Jasenke Rašetina, profesorice Andree Braovac i profesorice Kristine Stipica te profesora Ivana Lijića posjetili grad Pag i grad Nin. Boravak su posebno zanimljivim učinili lokalni stručni vodiči koji su nas upoznali s povijesnim razvojem gradova u šetnjama kroz mjesta. Kroz stručni posjet, učenici su posjetili Siranu Gligora i Solanu Nin, dvije renomirane tvrtke koje su prepoznate po visokoj kvaliteti svojih proizvoda.
Posjetili su proizvodni pogon Sirane Nin, analizirali distribucijske kanale te skicirali proces proizvodnje sira. Kroz stručno vodstvo gospođe Ružice Gligora imali su prilike vidjeti koliko su tradicija i inovacija važne u očuvanju prepoznatljivosti proizvoda obiteljske tvrtke. Degustirajući proizvode u Gligora Cheese Baru učenici su uočili i važnost promocije proizvoda kao turističke ponude otoka Paga i Hrvatske.
U gradu Ninu posjetili su Solanu Nin, upoznali se s poviješću solane i načinom proizvodnje soli. Poseban naglasak stavljen je na održivost i ekološke metode proizvodnje, kao i značaj vremenskih uvjeta za kvalitetu soli. Zanimljivo je bilo poslušati Priču o soli koju su učenici doživjeli očima turista jer je dio turističke ponude Solane Nin.
Ovaj stručni posjet omogućio je učenicima da teorijska znanja povežu s praksom te razviju poduzetnički način razmišljanja. Tijekom posjeta vidjeli su koliko je važno ulagati u kvalitetu, tradiciju i inovacije kako bi se proizvodi istaknuli na tržištu. Također su uvidjeli da oznake kvalitete nisu samo marketinški alat, već potvrda odgovornog poslovanja i poštivanja visokih standarda.
Osim profesionalnog znanja, ovaj projekt nam je pomogao i u razvijanju timskog rada, komunikacijskih vještina i analitičkog razmišljanja – vještina koje su ključne u strukovnoj kvalifikaciji komercijalist.